România Jună la hramul Mănăstirii Putna


În data de 15 august, odată cu hramul Mănăstirii Putna a fost sărbătorită şi aniversarea a 140 de ani dela Marea Serbare Naţională dela Putna şi de la primul Congres al Tinerilor Români de Pretutindeni, organizat de către studenţii intelectuali români, printe care Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Alexandru Dimitrie Xenopol, Ciprian Porumbescu şi alţii. Despre acel moment istoric care a avut loc pe 15 august 1871, s-a scris: „n-are să fie serbarea unui comitet, nu a unei junimi; serbarea dela Putna trebuie să fie un act produs de o naţiune întreagă; serbarea dela Putnaare să fie întrunirea naţiunii române în suvenirile trecutului, în însufleţirea prezentului şi speranţele viitorului!”

Aniversarea s-a încadrat în evenimentul România Jună, organizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) împreună cu asociaţiile studenţeşti din România. Acestora s-au alăturat studenţii basarabeni din cadrul Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Chişinău. Scopul însemnatului eveniment a fost reunirea studenţilor şi absolvenţilor români din ţară şi din străinătate, dar şi definirea direcţiilor principale de dezvoltare ale României pe termen lung din perspectiva tinerilor educaţi la cel mai înalt nivel. Evenimentul dela MănăstireaPutnaa fost precedat de Forumul România Jună, care a avut loc între 12 şi 14 august, şi care a reunit peste 200 de experţi români selectaţi în 11 grupuri de expertiză.

Astfel tinerii, înainte de întâlnire, au participatla SfântaLiturghiesăvârşită de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, care este hramul cel mare al mănăstirii. “Această sărbătoare dela MănăstireaPutnaa atras, pe lângă rugăciunile şi bucuria de a o preaslăvi pe Fecioara Maria, şi sufletul românului. Astfel românul a fost îndemnat să cugete la valorile sale naţionale, la dragostea sa faţă de neam şi de ţară, la tot ceea ce înseamnă bun şi frumos.” a declarat pentru ziarul “Lumina” arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna.

Serbarea a început cu mesajul de binecuvântare al Preafericitului Daniel, Patriarhul României. „Pelerinajul tinerilor români din străinătatela Sfânta MănăstirePutna este o sfinţire a unităţii româneşti de cuget şi simţire. Vă felicităm că aţi păstrat acest profund simţământ, prin care plecarea departe de ţară nu înseamnă înstrăinare, ci înseamnă a purta cu voi peste tot credinţa strămoşească, casa părintească şiţarapitorească în care v-aţi născut, ca fiind odoare sfinte ale identităţii voastre printre străini, evitând în acelaşi timp izolarea de cei de alt neam şi dizolvarea în alte etnii. Iniţiativa voastră, dragi tineri români din străinătate, arată că iubirea de Patrie înseamnă în acelaşi timp rugăciune şi gândire creatoare, afecţiune şi acţiune pentru România.”

Evenimentul a continuat cu prezentarea concluziilor Forumului România Jună, printre care merită a fi menţionată următoarea: „În opinia tinerilor experţi, identitatea noastră naţională are la bază cinci atribute esenţiale – respectul de sine, munca, libertatea, cumpătarea şi demnitatea – şi se manifestă mai ales prin: limba română; conştiinţa şi memoria istorică; credinţa şi morala; tradiţiile; obiceiurile şi simbolurile naţionale.”

Ulterior, au fost rostite două discursuri câştigătoare ale concursului „A.D. Xenopol”, iniţiat anul acesta de LSRS. În încheierea evenimentului a fost interpretată „Balada” lui Ciprian Porumbescu de către talentatul violonist Tudor Andrei.

„România Jună este un demers pur civic, fără nici un fel de aspiraţii politice. Dorinţa noastră este ca rezultatul Forumului România Jună dela Bucureştişi a întâlnirii de astăzi să fie o platformă deschisă de idei viabile pentru România anilor 2030 – o Românie democratică, meritocratică, prosperă şi decentă, parte integrantă a Uniunii Europene.”, a susţinut Sebastian Burduja, Preşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate, în discursul rostitla Putna.

Si parerea ta conteaza...curaj !

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.