Blestemul lui Decebal


Orfanul pe tronul Daciei

Cand imparatul Domitianus, in marea sa ingamfare decide sa cucereasca Dacia, tramite cateva legiuni la nord de Dunare. Conduse de un general cu experienta, Fuscus, armatele romane trec vechiul fluviu pe la Tapae dar sunt atacati napraznic de daci si lichidate. Drapelele de lupta si insignele capturate de “barbarii” daci au stat raspandite prin munti, marturie pentru cei care ar mai fi indraznit sa se aventureze dincolo de granita romana. Cine i-a condus insa pe daci in lupta?

Istoricul roman Tacatus consemneaza ca numele comandantului militar era DI-URAPNEUS, adica Cel Orfan, un tarabostes din sudul tarii.

In urma victoriei obtinute, comandantul militar si-a castigat numele de DE-CEBALUS, Neam de Cal, stiut fiind faptul ca inorogii (sau unicornii, cum li se mai spunea), erau animale fantastice cu puteri miraculoase. In acea perioada, in afara de confreeria luptatorilor lupi mai existau alte cateva confreerii, cea mai importanta fiind cea a Calului.

Apreciind vitejia si calitatile tanarului comandant militar, regele dac de atunci, Duras, i-a cedat tronul, renuntand la orgolii desarte pentru binele tarii, care avea nevoie de unitate in fata viitoarei invazii romane ce era de asteptat dupa umilinta de la Tapae.

De neamul Calului va pieri dusmanul

Pe o stampila descoperita la Gradistea, apare inscriptia care avea sa ramana in constiinta poporului nostru, din pacate printr-o traducere inexacta, tocmai din cauza impartirii textului. “Decebalus per Scorilo” a fost dintotdeauna tradusa cu “Decebal, fiul lui Scorilo”. In realitate, aranjarea cuvintelor este “ DE CE BALUS PERS CORILO”, text care  inseamna “Decebalus a platit inaltarea la cer”.

Daca catim textul in oglinda, avem o surpriza: “Oliroc Srep Sula Beced”, adica “ “Viteazul Cal s-a sinucis”. Dar inscriptia, impartita altfel, are un inteles spiritual ascuns. „DE CEBALUS PERSCO RILO”, adica “ De neamul calului va pieri dusmanul.” Se spune ca Decebal, inaintea mortii sale, a cerut lui Zamolxis razbunare si pieirea romanilor.

Iar blestemul sau, a fost ascultat de marele zeu al Daciei si indeplinit cateva sute de ani mai tarziu. Gotii, care se laudau cu descendenta lor getica, ataca si cuceresc Roma in anul 410, trecand totul prin foc si sabie. Comandantul militar al gotilor se nascuse in Dacia si avea numele predestinat: ALARIC, adica INOROGUL.

Si iata cum, de neamul calului a pierit dusmanul, implinind profetia.

Eliszar

3 gânduri despre „Blestemul lui Decebal

  1. cartheo spune:

    Interesante asertiuni! Ne puteti da si eventuale surse (referinte bibliografice…)? Multumesc!

    Apreciază

  2. Ioan Albu spune:

    Por,per este coradical cu latinul puer adică copil,fiu și ex. onomastice sânt destule.Acum numai unul îmi vine în minte,Mucapor..postpunerea calității de fiu este în acord cu germanicii Williamson,Peterson,Johnson.Scorilo este un nume atestat istoric deci nu-ți este permis a trunchia acea ștampilă doar să se potrivească cu ideile tale absurde.Ai câteva idei bune dl.Eliszar dar felul cum le pui în pagină este dezastruos

    Apreciază

Si parerea ta conteaza...curaj !

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.