Misterul unicornului


Niciodata nu s-a stiut cu precizie daca aceasta creatura a existat sau nu, nici daca puterile ei supranaturale erau reale sau doar fantasme ale oamenilor. Singurul lucru cert este reprezentarea lui, aceea a unui cal alb cu un corn asemanator rinocerului, in mijlocul fruntii. Ceea ce este curios e faptul ca relatari despre unicorn apar in aproape toate scrierile vechi, unicornul fiind un personaj pozitiv.

Chinezii au fost printre primele popoare care au acordat o cinste deosebita unicornului, acesta cunoscând o vechime care o depaseste cu mii de ani pe cea a dragonului, animalul lor traditional. Se spunea ca traia peste 1000 de ani si ca se hranea numai cu plante. Legendele din tara cantoanelor spun ca unicornul aparea doar in situatii de criza, când era nevoie cu adevarat de ajutorul lui. Cei care, printr-un ciudat joc al sortii vedeau cu ochii lor un unicorn, se considerau norocosi, belsugul si prosperitatea urmând sa-i atinga.

Prima mentiune despre unicorn are o vechime de peste 5000 de ani când acest animal fabulos si-a facut aparitia pentru a prezice domnia lunga si benefica a imparatului Fu Hsi.

De la chinezi legenda unicornului a trecut in Tara Soarelui Rasare, aici indeplinind rolul de simbol al dreptatii. In relatarile nipone, unicornul avea capacatatea de a descoperi intotdeauna adevarul, demascându-i pe tâlhari si facându-i sa-si marturiseasca pacatele.

Grecii au fost cei care ne-au lasat cele mai multe povestiri despre unicorn. Herodot il mentioneaza ca <asinul cu corn> iar Ctesias vorbeste despre el dupa ce se intoarce dintr-o calatorie in Orientul Indepartat, mentionând calitatea cornului de unicorn de a descoperi otravurile din mâncaruri si de a le izola, salvând viata potentialei victime. In a sa <Historia Naturalis>, Plinius fixeaza ca loc de bastana pentru unicorn indepartata Indie.

Despre cel mai mare imparat al tuturor timpurilor, tracul Alexandru Macedon, se spunea ca-si datoreaza cuceririle sabiei sale faurite de zei si unicornului pe care il calarea, celebrul Ducipal. 300 de ani mai târziu, un alt mare cuceritor, Cezar, mentiona, cu putin inaintea mortii sale, ca a vazut un unicorn.

Geneza spune ca Dumnezeu, in marea sa dragoste pentru Adam, i-a dat voie acestuia sa dea nume tuturor animalelor de pe pamânt. Primul animal <botezat> de Adam a fost unicornul, ceea ce ii confera o oarecare superioritate cel putin spirituala in fata celorlate vietuitoare. Când Adam si Eva au parasit Paradisul, unicornul a plecat cu ei, devenind un fel de inger pazitor.

Din cauza numeroaselor relatari, unicornului i-au fost atribuite puteri nemaiintâlnite la nici un alt animal din lume. Din cauza acestor puteri se spune ca vrajitoarele au pornit vânatoarea animalelor, pentru a le ucide si a intra in posesia fortelor magice. Uneori legenda depasea marginile realului si regii insisi ajungeau sa creada ca, aflati in posesia unui corn magic vor avea puteri depline asupra supusilor sai. Posesoarea unui astfel de corn vrajit a fost si Elisabeta I a Angliei. Daca a fost vrajit sau nu, acum nu se mai poate cerceta, intrucât cornul a disparut. Cert e un singur lucru: Elisabeta a avut o domnie extrem de lunga si plina de impliniri.

Unele legende sustin ca marile figuri istorice au ramas in memoria urmasilor tocmai pentru ca au fost “binecuvântate” de unicorn. Chiar marele domnitor Stefan avea un cal alb, nazdravan, despre care se spunea ca este urmasul unui unicorn. Toate bataliile in care Stefan a aparut pe câmpul de lupta calare au fost câstigate de români. In lunga sa domnie, Stefan a pierdut doar doua lupte, in ambele, coincidenta sau nu, nefiind calare pe cal.

Prima lupta pierduta a fost cea de la Chilia când, din cauza unei ghiulele trase de soldatii condusi de Vlad Tepes, a fost obligat sa descalece si a dat ordin de retragere a armatelor moldave dincolo de Prut. Iar cea de a doua a pierdut-o in fata turcilor, dupa ce oastea de tara, afând ca tatarii au navalit si le distrug caminele, si-au cerut voie de la domnul sau sa mearga sa-si apere familiile. Atunci, stiind ce sanse mici are, Stefan a intrat in lupta ca simplu pedestras, pentru a-si imbarbata mica ostire a boierilor de tara prin propraul sau spirit de sacrificiu.

Chiar daca pare de domeniul fantasticului, unicornul, cel putin ca simplu animal a existat. Si se pare ca el este rezultat al interventiei oamenilor. Exista o serie de marturii despre berbeci cu un singur corn, despre tauri cu patru coarne sau cu unul singur. Toate aceste animale erau conducatoare de turme. Pâna in 1933, nimeni nu credea in povestile conform carora, in urma cu câteva mii de ani, chirurgii puteau obtine unele mutatii genetice, cea mai simpla fiind dublarea coarnelor sau reducerea de la doua coarne la un singur corn.

In 1933, un doctor american a avut curajul sa verifice spusele anticilor. A taiat cei doi butoni aflati pe craniu vitelului si i-a transplantat in mijlocul fruntii. Urmarea? Cu timpul, animalului i-a crescut un singur corn. Mai mult, animalul a sesizat schimbarea sa genetica si si-a dat seama de eventualele avantaje ale armei sale frontale.

Marele explorator italian, Marco Polo, vorbeste, la rândul sau despre inorogi, desi recunoaste ca personal nu i-a intâlnit niciodata. “Trebuie sa stiti ca inorogul isi invinge dusmanul nu cu cornul ci cu limba si genunchii. In vârful limbii el are un ghimpe lung si ascutit ca un stilet. Când inorogul fuge, se arunca asupra dusmanului, il doboara, il lipeste de pamânt cu genunchii si il strapunge cu limba”.

Poate ca unicornul sa nu fi existat niciodata, dar credinta oamenilor a dat viata unei fiinte superioare, capabile sa ne ajute si sa ne vegheze viata noastra cea de toate zilele.

Eliszar

Reclame

Si parerea ta conteaza...curaj !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.