Detergentii toxici


Detergentii casnici si industriali nu sunt considerati toxici in mod oficial, dar, cu toate acestea, sunt periculosi pentru sanatatea populatiei si a mediului inconjurator. In privinta modului in care aceste substante afecteaza copiii, lucrurile sunt ceva mai complicate.

20% dintre copii sufera de diverse forme de astm si, in aceeasi proportie, de dermatita ori alte afectiuni ale pielii, utilizarea detergentilor obisnuiti afectandu-le grav starea de sanatate. Alternativa detergentilor ecologici fabricati din porumb,

rapita, sfecla, lucerna sau grau e deosebit de interesanta, insa influenteaza negativ productia de hrana, cu care se confrunta omenirea la ora actuala, din cauza saraciei si a fabricarii masive a biocombustibililor.

Potrivit numeroaselor studii de specialitate si reglementa rilor Consiliului Europei cu privire la utilizarea detergentilor, substantele periculoase din compozit ia acestora sunt reglementate in permanenta, in incercarea de reducere a productiei celor anionici si cationici, in favoarea celor neionici (ecologici).

Creat pentru uz industrial in 1916, de chimistul german Fritz Gunter, detergentul pentru menaj, care sa nu atace pielea prea rau, a aparut in anul 1933. Este un produs de sinteza de origine petrochimica, avand o structura asemanatoare cu cea a sapunului, in masura sa penetreze murdaria cea mai persistenta. Din cauza agresivitatii lor, detergentii sunt considerati periculosi pentru om si distrug sistematic mediul planetei.

Pericol, in special pentru copii Detergentii sunt substante cu care omul intra in contact in fiecare zi. In compozitia acestora se regasesc substante deseori incriminate de declansarea unor manifesta ri alergice sau iritative.

Dupa unele pareri, inalbitorii optici (fluorescenti) creeaza iluzia de alb, sporind de fapt stralucirea hainelor, prin convertirea razelor in spectrul UV (ultraviolete) la lumina. Pot provoca iritatii ale pielii la expunere indelungata la soare, iar cei mai multi nu sunt biodegradabili. Deversati in ape neepurate 100%, inalbitorii dauneaza grav mediului inconjurator.

LAS, substanta ce se gaseste in compozit ia detergentilor, este un liniar alchil-benzen sulfonat utilizat in stare pura, ce poate cauza iritatii ale pielii in urma contactului prelungit. Printre ingredientele detergent ilor mai sunt intalniti nitrat i si parfumuri.

Persoanele cu piele sensibila, in special copiii, risca o degradare grava a straturilor superficiale ale epidermului, sub actiunea particulelor de detergent care n-au fost inlaturate complet prin clatire, dupa spalare, din textura articolelor de imbracaminte.

Luand ca exemplu doar afectiunea numita dermatita, trebuie spus ca aceasta provoaca inflamatii precum pielea uscata, hiperemie (piele rosie), prurit (mancarime), cruste si alte leziuni exfoliative, papule (leziuni hiperemice reliefate – bubite) sau vezicule (leziuni cu continut lichidian – basici). Solutia pentru depasirea acestei probleme o constituie utilizarea detergentilor ecologici, deoarece o piele sensibila – cum este cea a copiilor – are nevoie de o atentie speciala

Poluare mondiala

Ca materie prima pentru obtinerea detergentilor se folosesc substante de origine petrochimica: arene, alchilarene, amine si altele. Detergentii anionici si cationici, spre deosebire de cei neionici (ecologici) prezinta marele dezavantaj ca nu sunt biodegradabili decat intr-o foarte mica ma- sura.

Ajunsi in apa ori in sol, aces- tia nu se descompun sub influenta microorganismelor, asa ca n-au cum sa-si piarda nocivitatea. Pe de alta parte, producerea detergent ilor clasici provoaca mari emisii poluante de gaze in atmosfera, fenomen ce amplifica efectul de sera cu care se confrunta intreaga planeta.

Detergentii de vase nu sunt atat de periculosi pentru mediu, fiind mai biodegradabili in comparatie cu cei pentru rufe. Pe ambalajul acestor produse trebuie inscriptionat mesajul: „Pentru a economisi apa si energie si pentru a proteja mediul nu introduceti vasele sub jetul de apa, ci scufundati vasele in apa si folositi dozele recomandate.

Puteti spala foarte eficient fara sa folositi multa spuma“. In cazul detergentilor pentru rufe, pe etichetele de pe ambalaje trebuie mentionata categoria de inalbitori si alte substante nocive continute. Si chiar sunt trecute, fara insa a putea fi citite cu ochiul liber, ori intr-un limbaj pe care il inteleg doar specialistii. La ora actuala, din consumul total de detergent i, doar 15% sunt bio.

Cum ne distrugem planeta

Deversate pe sol, reziduurile rezultate din fabricarea detergent ilor si chiar cele datorate consumului casnic sunt antrenate de ploi, ajungand la adancimi foarte mari, chiar si dincolo de panza freatica. Uniunea Europeana are in plan inventarierea si depoluarea solurilor contaminate din toate cele 27 de state membre, dar este putin probabil sa faca fata unei asemenea provocari in viitorul apropiat.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca solurile agricole sunt tot mai infestate, pe langa pesticide, cu sulfat de alchilbenzen, substanta intalnita in detergentii anionici, cei mai bine vanduti la nivel mondial. Consumul acestor produse in UE este estimat, pentru anul 2010, la 3,4 milioane de tone.

Pentru cres- terea performantelor detergen- tilor, in compozitia acestora se adauga nitriti si fosfati, care au ca efect reducerea duritatii apei. Ajunsi in mediul acvatic, acestia stimuleaza inmultirea algelor, ceea ce duce la scaderea continutului de oxigen in apa, facand imposibila viata faunei acvatice. Marea Neagra este cea mai afectata intindere de apa din lume din cauza lipsei de oxigen. Deja mii de specii de plante si animale subacvatice au disparut.

Note

Agricultura este cel mai important factor de poluare planetara, urmata de industrie, domeniul casnic si transporturi

Intensificarea interactiunilor biologice si biochimice dintre componentele detergentilor si elementele naturale, distrug in permanenta ecosistemele Pamantului

Introducerea la scara larga a detergentilor ecologici, fabricati din plante, ar putea constitui o solutie, insa una asupra careia exista multe diferente de opinie

Cultivandu-se cereale si alte plante in acest scop, mari suprafete agricole nu vor mai fi utilizate pentru asigurarea hranei populatiei

Productia de detergenti anionici afecteaza solul, diminuandu-i fertilitatea in mod ingrijorator, ceea ce provoaca reducerea suprafet elor destinate agriculturii pentru consumul uman si chiar compromit existenta animalelor

In atare situatie, ramane ca liderii mondiali sa opteze pentru una din doua prioritati, apreciind ce este prioritar: hrana sau curatenia .

Cea mai fericita rezolvare a problemei ar fi utilizarea universala a detergentilor biodegradabili si o agricultura ecologica, dar acestea sunt obiective imposibil de atins la momentul actual, cel putin din ratiuni de ordin economic.

Reclame

2 gânduri despre „Detergentii toxici

  1. dan spune:

    Frumos materialul, pacat ca este furat din presa, fara mentionarea sursei. Succese in continuare, Botusel si la mai mare. Ai apucat-o pe calea cea buna!

    Apreciază

  2. claudia spune:

    Detergenti bio, non-toxici si 100%biodegradabili se gasesc pe http://www.organicbaby.ro

    Apreciază

Si parerea ta conteaza...curaj !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.