Un deţinut cunoaşte filiera prin care Hayssam şi alţi arabi au fugit din ţară


Traian Băsescu, CSAT şi serviciile secrete nu l-au audiat pe denunţător .

La trei săptămâni după fuga sirianului găsit vinovat de terorism, în urma răpirii celor trei jurnalişti români în Irak, un tovarăş de penitenciar al acestuia s-a adresat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi preşedintelui României.

in baza unui denunţ, el s-a arătat dispus să furnizeze „probe materiale concludente despre modul cum a fost aplicat de făptuitor diagnosticul de cancer în metastaze al deţinutului Omar Hayssam”, precum şi date despre o grupare teroristă, care „a plătit mari sume de bani pentru eliberarea din închisoare” a acestuia.

Denunţătorul a mai susţinut că deţine probe şi despre filiera prin care alţi arabi au fost puşi în libertate, după care au fugit bine mersi din ţară.

Unul dintre aceştia este sirianul Omar Charma, prieten cu fraţii Hayssam, judecat pentru scoaterea ilegală din România a sumei de 65 de milioane de euro, arestat, pus în libertate şi dispărut fără urmă.

Până în prezent, nici Traian Băsescu, nici CSAT şi, cu atât mai puţin, serviciile secrete ale statului nu s-au arătat dispuse să-l audieze pe denunţător, din motive care ne scapă.

La 17 ianuarie 2006, dr. Mircea Beuran, fost ministru al Sănătăţii şi consilier prezidenţial în mandatul lui Ion Iliescu l-a operat pe Omar Hayssam, suspect de cancer la colon. Acesta fusese reţinut pe 5 aprilie 2005, ulterior fiind încarcerat la Penitenciarul Rahova-Alexandria.

La 25 aprilie 2006, Constantin Tănăsescu, medicul curant al sirianului din Spitalul Penitenciar, i-a eliberat acestuia o adeverinţă medicală, cum că ar suferi de cancer de colon în metastaze. Cum gluma s-a îngroşat repede, la 8 mai 2006 doctorul a intrat în concediu medical prelungit (90 de zile), starea sănătăţii nepermiţându-i să ofere explicaţii organelor de anchetă.

Adeverinţa medicală a ajuns în instanţa de judecată, iar Curtea de Apel Bucureşti a dispus eliberarea lui Hayssam, la 26 aprilie 2006. Şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de atunci susţinea că adeverinţa medicului Tănăsescu nu era legală, întrucât nu avea antetul Spitalului Penitenciar şi nici număr de înregistrate.

Între timp, avizul doctorului produsese efecte, fiind luat de bun de judecătorii care l-au pus pe inculpat în libertate. Procurorul de caz Ciprian Nastasiu, datorită unor ordine „de sus”, a solicitat eliberarea lui Hayssam din puşcărie. Caz rar întâlnit în justiţia de la noi şi de aiurea. De la sine înţeles că procurorul nici n-a făcut recurs, ceea ce i-a permis sirianului să fugă din ţară, la 30 iunie 2006.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat ulterior demisiile lui Radu Timofte (SRI), Gheorghe Fulga (SIE), Virgil Ardelean (DGIPI) şi Ilie Botoş (Procuror General al României), pe care i-a considerat responsabili de cele întâmplate.

Muşamalizare prezidenţială

Joseph Stark, condamnat la câţiva ani de închisoare pentru înşelăciune, s-a adresat CSAT şi Comandantului Suprem, în calitate de fost coleg de puşcărie al lui Hayssam, la 20.07.2007. Acesta dorea să dezvăluie modul în care sirianul şi

dr.Tănăsescu au prelevat probe de la un alt deţinut suferind de cancer în metastaze, pe baza cărora s-a eliberat adeverinţa medicală depusă la instanţa de judecată. Denunţul în scris a fost transmis Administraţiei Penitenciarului Rahova, fiind formulat şi verbal semnatarului acestor rânduri, cu ocazia unui „vorbitor” la care am luat parte.

Frapant în această dezvăluire de presă mai este un lucru. Denunţătorul Stark menţionează despre implicarea în eliberarea lui Omar Hayssam şi a altor „arabi sirieni (nume de cod ARA), care la rândul lor au părăsit ilegal România”.

Omar Charma, liderul unei grupări arabe care a scos ilegal din ţară câteva zeci de milioane de euro, este unul dintre cei care au fost eliberaţi de la Penitenciarul Rahova, părăsind ţara pe aceeaşi filieră. În ciuda celor aduse la cunoştinţă, şeful statului – din motive numai de el ştiute – nu a solicitat audierea martorului-denunţător, povestea fiind îngropată.

Ilie Botoş, fost procuror general al României:

„Există informaţii că, din România, pleacă bani către celule teroriste din afară. Avem în investigare o cauză importantă cu privire la finanţarea unei celule teroriste din afară” (octombrie 2004).

Anunțuri

Un gând despre „Un deţinut cunoaşte filiera prin care Hayssam şi alţi arabi au fugit din ţară

  1. Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

    Apreciază

Si parerea ta conteaza...curaj !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s