7 aprilie. Gestul liceanului a stârnit şi un scandal de proporţii între Chişinău şi Bucureşti


Gavroche-ul de Chişinău

În timpul protestelor din aprilie 2009, un tânăr de numai 17 ani a reuşit să arboreze drapelul Uniunii Europene pe două dintre cele mai păzite clădiri din Republica Moldova. Elevul a povestit, pentru RL, cum a reuşit să treacă, în doar câteva zile, linia subţire dintre erou şi trădător.

„Le-am explicat carabinierilor că, dacă arborăm drapelul UE, poate că masele se vor opri de la protest. Ne-au spus: «Bine, încercați». Ne-au dat doi polițiști să ne conducă. Ne-am urcat, am arborat, am mai stat acolo un pic și ne-am dat jos.”

Ion Galațchi

Protestatar

În dimineaţa zilei de 7 aprilie 2009, Ion Galaţchi, elev în clasa a XI-a la un liceu de artă din Chişinău, nu şi-ar fi imaginat că în câteva ore urma să se afle pe acoperişul Preşedinţiei Republicii Moldova, fluturând, victorios, un steag al Uniunii Europene.

Tânărul spune că nu şi-ar fi închipuit nici că va trece, în doar câteva zile, linia subţire dintre erou şi trădător. Erou, pentru că a arborat steagul UE. Trădător, întrucât ar fi înfipt pe clădirea Preşedinţiei şi tricolorul României, în urma unei înţelegeri cu lideri ai Partidului Comunist.

Oamenii lui Voronin ar fi avut, astfel, spun acuzele, pretextul perfect pentru a acuza Bucureştiul de tentativă de lovitură de stat, a-l expulza pe ambasadorul român şi a intro-duce vize pentru cetăţenii vecini. Intervievat de RL, liceanul susţine însă că a arborat doar steagul Uniunii Europene pe clădirea Preşedinţiei şi pe cea a Par-lamentului, în încercarea de a-i linişti pe protestatarii care lua-seră cu asalt instituţiile.

Negocierea cu Ţurcanu

Decizia de a face acest gest a luat-o după ce l-a auzit pe Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, actual premier. La acel moment, Filat se adresa mulţimii strânse în Piaţa Marii Adunări Naţionale, aflată la doi paşi de cele două clădiri oficiale, îndemnându-i pe tineri să-i calmeze pe cei care aruncau cu pietre şi sticle incendiare în instituţii.

La îndemnul actualului premier, în jur de 1.000 de persoane s-au îndreptat atunci spre cele două clădiri. Printre ei, şi Ion Galaţchi: „Atunci am văzut eu ce se întâmplă, de fapt. Şi la Pre-şe-dinţie, şi la Parlament devastau”.

Tânărul nu exclude ca fideli ai Partidului Comunist să-i fi pro-vocat atunci pe protestatari, să le fi permis să devasteze, tocmai pentru a putea învinui partidele de dreapta şi chiar Ro-mânia. Liberalii, în schimb, spune Galaţchi, erau în piaţă şi încercau să liniştească spiritele.

„E greu ca aşa o masă de oameni să aibă acelaşi gând, acelaşi scop. Erau instigatori printre noi. Purtau măşti, erau mai agresivi, păreau mai concentraţi”, spune tânărul.

Nu mai ştie cine a venit cu ideea arborării steagului Uniunii Europene, dar motivaţia a fost simplă: prezenţa drapelului pe clădire însemna că aceasta este „cucerită” de protestatari şi devastarea nu şi-ar mai fi avut sensul. „Le-am explicat carabinierilor că, dacă arborăm drapelul UE, poate că masele se vor opri de la protest. Ne-au spus: «Bine,înercaţi». Ne-au dat doi poliţişti să ne conducă.

Ne-am urcat, am arborat, am mai stat acolo un pic şi ne-am dat jos”, povesteşte Ion Galaţchi, scurt şi la obiect, uşurinţa cu care a intrat în cea mai păzită instituţie din Republica Moldova. Cu acelaşi scop a arborat steagul UE şi pe Parlament, dar aici nu a intrat la fel de uşor. Nu a ajuns pe acoperiş înainte de a negocia cu vicepreşedintele Parlamentului, comunistul Valeriu Ţurcan.

„I-am spus de ce vroiam să arborăm steagul Uniunii Europene: semnifica neutralitate, pace, retragere. A fost de acord să-l punem şi l-am pus. Apoi ne-am dat jos, am mai stat 20 de minute şi am plecat acasă, că ne căutau părinţii şi profesorii.”

Varianta elevului este confirmată de cea expusă de Vladimir Ţurcanu, recent demisionar din Partidul Comunist. „Nu am acceptat deodată. Dar, din experienţa mea, dacă nu intri în contact cu protestatarii, situaţia se poate agrava. Aşa că i-am lăsat. Arborarea steagului UE însemna că Parlamentul este împreună cu poporul înspre integrarea europeană”, a declarat parlamentarul presei de peste Prut.

Tata – miliţian, mama – la Combaterea Corupţiei

Prezentate de cei doi, lucrurile par simple. Rămân însă mai multe întrebări pe care şi le pun jurnalişti şi oficiali din Chişinău, care îl acuză pe Ion Galaţchi că ar fi arborat şi steagul României, lângă cel al UE, la cererea comuniştilor.

„Nu cred că serviciile care asigurau paza preşedintelui Voronin ar fi riscat, fără să aibă nişte aprobări ultrasolide, să permită cuiva, unui tânăr venit de la liceu, să intre în clădire”, declara actualul ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase,

în emisiunea „În PROfunzime” de la ProTV Chişinău, difuzată acum o săptămână. În plus, mai multe publicaţii şi televiziuni din Republica Moldova au difuzat ştiri în care liceanul Ion Galaţchi este acuzat că a arborat steagul României, fiind înţeles cu comuniştii sau manipulat de aceştia.

Suspiciunile au crescut când s-a aflat că tatăl său a fost, până în martie 2009, poliţist la Brigada Fulger (trupele speciale de intervenţie ale Ministerului de Interne), iar mama sa a lucrat la Centrul de Combatare a Corupţiei. Contactaţi de RL, tatăl a refuzat să comenteze, iar mama lui Ion a povestit cum, la doar câteva zile de la proteste, a fost dată afară de la locul de muncă.

„M-au dus la Direcţia de Securitate Internă a instituţiei şi mi-au arătat imagini cu ce a făcut fiul meu. «Dumneavoastră nu mai puteţi lucra în instituţie după ce a făcut fiul dumneavoastră. Sunteţi responsabilă pentru acţiunile lui, pentru că este

minor»”, redă episodul demiterii sale Valentina Galaţchi, care susţine că familia sa este una de orientare liberală. Femeia nu crede în ruptul capului că fiul său ar fi putut cădea la înţelegere cu comuniştii. „Familia din partea bunicii mele o suferit foarte mult, o fost deportată în Siberia.

Niciodată nu ne-au fost dragi comuniştii. Comuniştii te lichidează şi şterg urmele!”, spune doamna Galaţchi. Cu o zi înainte, fiul fusese arestat în faţa casei şi închis pentru 24 de ore, cu acuzaţia de devastare şi organizare de dezordine în masă, dosar penal încă deschis pe numele său. Şi Galaţchi jr. se declară anticomunist şi spune că unul dintre motivele pentru care a ieşit la protest a fost blocarea de către comunişti a burselor de studiu în România, unde şi-ar dori să studieze arta.

Anunțuri

Si parerea ta conteaza...curaj !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s