Tripla de 9 mai


9 mai 1945, 9 mai 1950, 9 mai 1985. O data cu tripla semnificatie. In aceasta zi se sarbatoreste Ziua Victoriei Natiunilor Unite impotriva Germaniei hitleriste, respectiv sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial, marcate de semnarea actului de capitulare cu fortele anglo-americane, la Reims, si cu cele ruse, la Berlin.

Dupa 9 mai 1945, cronologic, a urmat 9 mai 1950, cand, la Paris, s-a citit Declaratia Schuman, prin care se puneau bazele a ceea ce avea sa devina Uniunea Europeana.Concretizarea efortului de reconstructie europeana, sprijinit, fi­nan­ciar, de SUA prin Planul Marshall, s-a realizat in paralel cu edificarea structurilor de colaborare politica.

Principalii actori ai constructiei europene au fost Franta, reprezentata de Robert Schuman, ministru de externe, si de Jean Monnet, seful Organizatiei Nationale a Planificarii, si Germania, reprezentata de cancelarul sau, Konrad Adenauer.

Aceasta initiativa – la care au mai aderat Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg – a dus la semnarea, in 1951, la Paris, a Tratatului Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO), Jean Monnet devenind primul presedinte al acestui organism.

CECO a constituit prima treapta a ceea ce va deveni, mai tarziu, Uniunea Europeana. Trei decenii mai tarziu, la summitul de la Milano, din iunie 1985, pe agenda de lucru a UE a figurat si declararea datei de 9 mai drept Ziua Europei, ca un elogiu adus „Declaratiei Schuman” – punctul de plecare al constructiei europene.

Anunțuri

Si parerea ta conteaza...curaj !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s