Elicopterele româneşti – motiv de dispută între Israel şi ţări arabe


Fabrica IAR Ghimbav, Braşov, România, locul und se fabrica elicopterele cele mai performante din Europa, a devenit motiv de disputa intre mai multe state din Orientul Mijlociu. Concernul Eurocopter a intenţionat să formeze un consorţiu cu compania UTI, din Roamânia şi cu încă doi dezvoltatori imobiliari pentru a prelua societatea braşoveană IAR Ghimbav, acesta fiind, de fapt, şi motivul pentru care Autoritatea a amânat până la 15 septembrie termenul la care se puteau depune ofertele de privatizare, la cererea Eurocopter şi a grupului UTI.

În urma înţelegerii, cei de la UTI urmau să primească un contract pentru securitatea Aeroportului Internaţional Braşov- Ghimbav, în timp ce dezvoltatorii imobiliari care s-ar fi „înhămat” la afacere ar fi pus mâna pe terenul companiei. UTI şi cele două companii imobiliare ar fi trebuit să „pună la bătaie” cel puţin 9 milioane de euro. Banii ar fi trebuit sa sa intre in buzunarele unor si a altora, deoarece compania braşoveană a fost evaluată la 11 milioane de euro, iar orice preţ acceptat sub această sumă ar fi fost considerat unul „ajutat” de stat.

Văzând că înţelegerea nu se poate realiza, grupul UTI, unul dintre cele mai puternice in acest domeniu, a depus o cerere de amânare a termenului de depunere a ofertelor cu încă o lună, adica 15 octombrie. Autoritatea a respins, însă, această cerere, proprietarul UTI, Tiberiu Urdăreanu, arătându-se extrem de nemulţumit de această decizie. Oricum, oferta Eurocopter a fost dublă faţă de cea depusă anul trecut, când francezii ar fi vrut să dea doar un milion de euro pentru preluarea fabricii de la Ghimbav.

Contradicţii arabo-israeliene

În cele din urmă, 15 septembrie a fost termenul final pentru depunerea ofertelor. S-au primit două oferte – de la Aero Vodochoy, companie cehă care se află în negocieri pentru preluarea companiei Avioane Craiova, şi de la Marcovici Capital Limited Israel. În 2001, IAR Ghimbav a încheiat un contract de 89 de milioane de euro cu Armata Emiratelor Arabe Unite. Numai posibilitatea ca o firmă din Israel ar putea să achiziţioneze compania braşoveană le dă deja de gândit arabilor, cunoscut fiind conflictul din Orientul Mjlociu.

Ca să evite această posibilitate, un şeic arab – Salah Salem Bin Omeir Al Shamsi, preşedintele holdingului Al Qudra, s-a arătat interesat, în 2006, de achiziţia pachetului de acţiuni deţinut de statul român la producătorul braşovean de elicoptere. Arabul ar fi venit, în afacere, pentru că nu avea tradiţie în construcţia de elicoptere, cu americanii de la Bell Helicopter Textron, preferată europenilor de la Eurocopter, se pare, tot din cauza conflictului din Orientul Mijlociu.

Al Shamsi a declarat, la Bucureşti, că ministrul Apărării din Emiratele Arabe Unite are o părere foarte bună despre societatea braşoveană şi că ar fi fost interesat de preluarea IAR. De altfel, el a şi venit în România pentru a se pune la punct cu pretenţiile statului român în privatizarea fabricii braşovene

Israelineii de la Marcovici pot salva societatea

Zvonurile sunt insa contradictorii. Potrivit unor informaţii ajunse la urechile angajaţilor AVAS, oferta israelienilor de la Marcovici este puternic sprijinită de Eurocopter. Ceea ce întăreşte această supoziţie este că israelienii au o cifră de afaceri de până la 2,5 milioane de euro pe an si ca au cele mai mari şanse de a eveni proprietarii celei mai mari si mai bune fabrici de elicoptere din Europa. Până una alta, însă, compania română nu stă pe roze şi, mai mult, e chiar în pragul falimentului. Astfel, se poate constata că în ultimul timp tot mai mulîi salariaîi au intrat în grevă şi îşi cer drepturile salariale pe care nu le-au mai încasat din luna iulie.

Anunțuri

Si parerea ta conteaza...curaj !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s