Mohammad Munaf a fost achitat in Irak si e liber! Problema extradarii pentru executarea celor 10 ani de inchisoare in Romania este extrem de complicata!


Mohammad Munaf, arestat in 2005 pentru ca a contribuit la rapirea a trei jurnalisti romani, condamnat in Romania in acest proces la 10 ani de detentie, a fost achitat definitiv in Irak, ne-au declarat surse judiciare confidentiale. Lumeajustitiei.ro a aflat ca Munaf este liber la aceasta ora si se afla pe teritoriul irakian. La Bucuresti deja au inceput discutiile intre mai multe autoritati judiciare si Ministerul Justitiei, pentru a se analiza ce oportunitati exista pentru extradarea sa. Daca ramane pe teritoriul irakian, extradarea este aproape imposibila.

Mohammad Munaf, despre care nu se mai auzea nimic de multa vreme, este liber la aceasta ora in Irak, unde a fost achitat definitiv.In cursul verii trecute, avocatul american al acestuia, Aziz Huq anunta, in Salt Lake Tribune, ca Munaf a fost transferat in custodia irakienilor in luna iulie. Este 1300 de detinuti de la Camp Bucca, arestati de armata americana, au fost predati atunci autoritatilor irakiene. Munaf se temea la acea vreme sa fie predat irakienilor pentru a nu fi torturat sau executat in cazul unei condamnari definitive.

El a facut la acea vreme apel la toate instantele pentru a impiedica acest transfer. In iunie 2008, Curtea Suprema de Justitie din Statele Unite s-a pronuntat impotriva demersului lui Mohammad Munaf, care incerca sa conteste detentia sa in Irak, unde se afla in custodia fortelor americane. Iata insa ca soarta i-a suras. Munaf este azi un om liber si este posibil sa plece in S.U.A. intrucat detine si cetatenie americana.
Mohammad Munaf, care are cetatenie americano-irakiana, a fost condamnat la moarte pentru presupusul rol de complice pe care l+ar fi avut in rapirea a trei jurnalisti romani, in 2005. Condamnarea sa a fost anulata ulterior de justitia irakiana, iar cercetarile in acest caz au fost reluate. Dupa casarea sentintei de condamnare la moarte, dosarul lui Munaf a fost retrimis Curtii Penale Centrale Irakiene pentru o noua investigatie.

Autoritatile de la Bucuresti incearca la aceasta ora sa gaseasca cea mai rapida si mai sustenabila solutie pentru ca Mohammad Munaf sa fie adus in Romania, prin extradare, pentru a-si inspasi pedeapsa de 10 ani inchisoare data in procesul rapirii jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Numai ca exista un foarte mare impediment: nu exista tratat de extradare cu Irakul, dar daca Munaf va pleca in SUA, atunci extradarea ar avea toate sansale de izbanda.

Mai cititi si cartile scrise de Ohanesian

Adina A.STANCU – R.SAVALIUC

Reclame

Si parerea ta conteaza...curaj !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.