Parchetul General a descoperit adevaratul asasin din Cazul Tundrea! Magistratii care l-au omorat pe Tundrea trebuie sa plateasca!


Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul Inaltei Curti l-au identificat de curand pe adevaratul asasin al tinerei Mioara Gherasie, de numai 14 ani.

Victima a fost violata si apoi ucisa in mod bestial, prin introducerea de pietre in gura, in 16 iunie 1992, pe marginea paraului Valea Rea, sat Pojogeni, judetul Gorj.
Exumarea cadavrului si noile teste criminalistice efectuate in cursul unei anchete desfasurate de data aceasta in mod profesionist, au dovedit ca nu Tundrea a fost autorul violului si, ca atare, si al omorului. Tundrea a fost eliberat de judecatorii brasoveni (unde a fost stramutat cazul, departe de influentele magistratilor care i-au fabricat dosarul). Tundrea a dat statul roman in judecata, insa nu a mai apucat sa vada nicio despagubire.

A murit in ianuarie 2007, ca urmare a bolilor contactate in puscarie, in mizerie si parasit de toata lumea, fara ca cineva sa-l angajeze pentru a-i da sansa sa supravietuiasca la o maniera decenta. Tundrea nu si-a pierdut doar libertatea ca urmare a condamnarii nedrepte, ci si familia (sotia cu care avea o fata, a divortat de el).

Cazul Tundrea reprezinta una din cele mai grave „erori judiciare” ale Justitiei post-decembriste si, daca legea s-ar respecta in litera si spiritul ei, ar trebui sa se ajunga la anchetarea magistratilor care, din prostie sau rea-credinta, au distrus viata unui nevinovat.

Lista magistratilor care il au pe Tundrea pe constiinta

Putini cunosc numele magistratilor care au desavarsit grava eroare judiciara, nerecunoscuta inca oficial de autoritati. Acestea se afla intre copertile dosarului pe care il detinem. Iata numele procurorilor si judecatorilor care au „instrumentat” cauza si care vor trebui sa raspunda, pentru ca nici acum nu e prea tarziu:

– procurorul Ion Diaconescu, fost prim-procuror al Parchetului Tribunalul Gorj – autorul rechizitoriului din 03.11.1992, azi pensionar, beneficiar al unei pensii nesimtite in raport cu munca depusa. Tundrea nu este singura “eroare” din cariera lui Ion Diaconescu, existand inca cel putin alte doua cazuri similare unde nevinovati au stat in puscarie, e drept nu atatia ani cat Tundrea; – judecatorii Gheorghe Bistreanu, Elena Popescu si procuroarea Janeta Cosmulescu, de la Tribunalul Gorj, care au semnat sentinta penala nr. 17/18.05.1993, prin care lui Tundrea i s-au dat, fara probe, 25 de ani de inchisoare;

– judecatorii Emil Ghergut, Alexandrina Cochinescu (sotia fostului procuror general al Romaniei), Dimitrie Onica si procurorul Victor Cornoiu de la Curtea Suprema de Justitie, care au respins recursul lui Tundrea prin decizia nr. 2729/27.11.1997;

Mentionam ca desi nu detinem decizia din apel, conform incheierii din 30.10.1995, din dosarul 574/94 al Curtii de Apel Craiova, care a respins apelul lui Tundrea, completul de judecata din respectiva data a fost alcatuit din judecatorii Valentin Tanasescu, Georgeta Catanoiu, Stefan Faurar si procurorul Adrian Popa. Este foarte probabil ca ei sa fie cei care i-au respins apelul.

De amintit ca din 2004 cand Tundrea a fost eliberat, si a trait ca un caine, bolnav si izgonit de toti, inclusiv de familie, niciunul dintre magistratii enumerati mai sus, care l-au adus in situatia creata intentionat sau din incompetenta, nu s-au indurat sa-l ajute in vreun fel. Dimpotriva, au mai existat cateva cereri de reviziuire ale procesului, cerute de Tundrea, care insa au fost respinse de magistratii gorjeni.

Dintre acestea, mentionam sentinta de respingere nr. 219/26.06.2003 a judecatorului Romulus Morega si procurorului Maria Parauseanu, care au respins testul ADN, motivand – total nestiintific – ca „testul ADN se apreciaza ca nu mai este posibil, urmare a perioadei mare de timp scursa”. Intr-unul din aceste dosare, procuroarea Janeta Cosmulescu, care a contribuit in dosarul de fond din 1993, a avut tupeul sa reapara in proces, desi se antepronuntase. Noroc cu fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, care a luat masuri pentru stramutarea cauzei de la Gorj, la Brasov, unde cererea de revizuire a fost admisa.

Problema prescrierii

Depistarea prezumtivului asasin al minorei de 14 ani ridica o problema dificil de surmontat pentru anchetatori – cea a prescriptiei raspunderii penale. Omorul a fost comis in vara lui 1992 si au trecut 19 ani de atunci, in conditiile in care fapta de omor se prescrie dupa 15 ani. Va fi aproape imposibil ca suspectul sa mai raspunda penal si aproape sigur ca solutia finala va fi neinceperea urmaririi penale ca urmare a interventiei prescrierii.

Mai exista o singura portita – daca anchetatorii vor merge pe situatia de neinlaturat care suspenda cursul prescripitie, data de sentinta cu autoritate de lucru judecat in cazul condamnarii lui Tundrea, care a impedicat orice alte cercetari pe acest caz. Raspunderea criminalului ramane cu certitudine una civila. Alta este insa problema in cazul magistratilor care l-au nenorocit pe Tundrea!

Acestia ar putea, pe langa obligatia de a-i despagubi civil pe urmasii lui Tundrea, sa fie inculpati pentru represiune nedreapta, arestare abuziva si altele. In special fostul prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj, Ion Diaconescu, despre care exista indicii rezultate chiar din dosar, ca a stiut dintotdeauna ca Tundrea nu este vinovatul si a blocat orice alte cercetari penale cata vreme a detinut controlul pe raza lui de competenta. Diaconescu ar putea fi inculpat pentru represiune nedreapta, in forma continuata. Aceasta este insa treaba parchetului.

Adina ANGHELESCU-STANCU si Razvan SAVALIUC

Anunțuri

Si parerea ta conteaza...curaj !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s