RELIGIA BAHÁ’Í


Religia Bahá’í este o religie independentă, monoteistă a cărei populaţie mondială numără în jur de 5 milioane de oameni. Ei provin din peste 2.000 de grupuri tribale, rasiale şi etnice diferite şi locuiesc în 235 de ţări şi teritorii dependente. Cartea Britannica Book of the Year (1992) arată Credinţa Bahá’í ca fiind a doua religie în lume ca arie de răspândire geografică, după Creştinism. Ea isi are originea în Iran din 1844, având propriile sale Scrieri, legi, calendar şi zile sfinte.

Credinţa Bahá’í ne învaţă că Fondatorii Religiilor mondiale ale lumii, inclusiv Krişna, Buddha, Zoroastru, Avram, Moise, Isus Cristos şi Mahomed sunt Învăţători Divini trimişi de un singur Dumnezeu care educă umanitatea prin învăţături şi legi potrivite pentru stadiul ei de dezvoltare. Religia Bahá’í mai recunoaşte doi alţi Învăţători pentru această eră: Báb şi Bahá’u’lláh. Bahá’íi cred că revelaţia religioasă va continua în viitor pentru a furniza îndrumarea unei “civilizaţii în continuu progres”.

În 1844, Báb (“Poartă”) a fondat Religia Bábí. Scopul lui fundamental a fost cel de a pregăti umanitatea pentru venirea iminentă a unui alt Învăţător Divin care urma să conducă umanitatea într-o eră de pace universală. În 1863, Bahá’u’lláh (“Slava lui Dumnezeu”) a anunţat că El este acea figură prevestită de către Báb, şi astfel s-a născut Religia Bahá’í.

Unitatea Religiei a fost păstrată prin prevederea unui “Legământ” scris care stabileşte principiile de succesiune şi autoritatea instituţională a Credinţei. În Religia Bahá’í nu există cler. Comunitatea Bahá’í se autoguvernează prin consiliile alese la nivele locale, naţionale şi internaţionale, şi numai bahá’íi au voie să contribuie la fondurile Credinţei lor. În Iran bahá’íi au suferit persecuţia pentru credinţa lor încă de la începuturile Religiei.

Tema principală a Revelaţiei lui Bahá’u’lláh este unitatea. El a promovat conceptul “pământul este o singură ţară şi oamenii sunt cetaţenii ei”. Scrierile Sale conţin principii, legi şi instituiții pentru o civilizaţie mondială, care includ: abandonarea tuturor formelor de prejudecăţi; egalitatea între sexe, recunoaşterea unei surse comune şi unicitatea esentială a marilor Religii Mondiale;

eliminarea extremelor dintre sărăcie şi bogăţie; educaţia universală obligatorie; responsabilitatea fiecărui individ să caute în mod independent adevărul; stabilirea unei sistem mondial, federal bazat pe principii de securitate colectivă; precum şi recunoaşterea că religia este în armonie cu raţiunea şi cunoaşterea ştiinţifică. Datorită angajamentului ei la aceste scopuri, Comunitatea Bahá’í a fost un susţinător activ al organizaţiilor internaţionale cum este Organizaţia Naţiunilor Unite.

Slujirea umanităţii este o altă învăţătură principală a Religiei Bahá’í care a condus bahá’íi să iniţieze mii de proiecte de dezvoltare socio-economică ― majoritatea fiind eforturi modeste şi de bază cum ar fi şcoli, campanii de sănătate în sate, şi proiecte de protecţie a mediului înconjurător ― în toată lumea.

Centrul Mondial Bahá’í din zona Acre – Haifa din Israel este în acelaşi timp centrul spiritual şi administrativ al Credinţei Bahá’í, de când Bahá’u’lláh a fost exilat acolo în 1868. Mormintele lui Báb de pe Muntele Carmel din Haifa şi al lui Bahá’u’lláh, lângă Acre, sunt pentru bahá’í cele mai sfinte locuri pe pământ.

//

Si parerea ta conteaza...curaj !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.