Conrad Haas, Sibiul si preistoria rachetelor moderne


 

 

Trecand printr-o evolutie continua, care a dus de la artificiile folosite la diversele serbari si rachetele simple utilizate in luptele desfasurate in secolele anterioare, s-a ajuns astazi la suprerachetele intercontinentale.

Tehnica constituirii si utilizarii rachetelor moderne purtatoare de sateliti sau alte aparate destinate a fi lansate in spatiu, a devenit una dintre cele mai inaintate domenii ale contemporaneitatii.

Trecerea de la racheta simpla, la racheta multipla, cu mai multe trepte de aprindere a avut loc cu peste patru secole in urma in orasul de pe malurile Cibinului, pe teritoriul actual al Romaniei. Numele orasului Sibiu si persoana inventatorului primei rachete cu mai multe trepte de aprindere, Conrad Haas (1509-1579), vor ramane nesterse din memoria tehnica a omenirii si reprezinta o etapa importanta din evolutia navelor spatiale ce strabat in prezent si vor cuceri in viitor spatiul extraterestru.

Necunoscut de catre contemporanii nostri pana acum cateva decenii, manuscrisul Varia II 374 din arhivele sibiene scris in prima parte a secolului al XVI-lea aduce informatii inedite ce intregesc istoria stiintei si tehnicii romanesti.

Marea sa inventie care a fost redescoperita si redata stiintei doar in anul 1961 este cuprinsa in manuscrisul din Sibiu, mai sus mentionat, in partea a treia a acestuia. Manuscrisul sibian este cunoscut in lumea stiintifica sub denumirea de Coligatul de la Sibiu (colligare = a lega impreuna, ital.) si cuprinde in paginile sale trei studii de arta militara:
Problemele de pirotehnie si balistica – studiate de catre Hans Hassenwein din Bavaria;
Despre masinile de asediu – scris de catre un autor sibian necunoscut;
Creatiile lui Conrad Haas.
In manuscrisul ce apartine lui Conrad Haas, alaturi de capitole consacrate artileriei, pulberilor, jocurilor de artificii, masinilor de lupta etc., un important spatiu este rezervat rachetelor cu pulbere, autopropulsate, care erau considerate de inventatorul lor, fie mijloace de lansare in spatiu a artificiilor ce marcau zilele festive, fie arme eficiente de lupta.

 

Conrad Haas a studiat si descris modalitati de propulsare a unor ansambluri de rachete a caror traiectorie era dirijata prin aripioare avand aspectul literei grecesti delta. Dupa datele de care dispunem, Conrad Haas este primul care a introdus in literatura tehnica termenul de racheta. Tot el a realizat ordonarea tipologica a carburantilor utilizati la propulsie, a stabilit intrebuintarea diferentiata a combinatiilor de pulbere in raport cu domeniile de aplicare si a preconizat posibilitatea folosirii unor combustibili lichizi fabricati pe baza de alcool.
Ca prioritate pe plan mondial il detine principiul si conceperea unor rachete cu trei trepte de aprindere si acela al rachetelor pentru zbor dublu, dus-intors.

Rachetele acelor timpuri aveau specific zborul prin aer, desavarsirea pe parcurs, sus in aer a unei alte actiuni ulterioare aprinderii si care este autoconsumarea integrala in rastimpul cursei.

Definitia pe care o da Conrad Haas, in capitolul respectiv, inventiei sale este urmatoarea:. Racheta este cel mai simplu artificiu, facut din pulbere, salpetru, sulf si carbune: bine strans in hartie ca sa zboare in aer si sa dea de la sine un artificiu (joc de foc; artificii) frumos, adica sa-si desavarseasca efectul in aer si apoi sa dispara fara a face vreo paguba. Cu toate ca in sine rachetele sunt de un efect foarte mic si se trec foarte repede, se pot face totusi din ele multe artificii frumoase. Cand sunt asociate cu bile sau cu roti sau aruncate din mortiere, ele constituie o adevarata incununare a celorlalte artificii, o podoaba si in acelasi timp locul lor de pornire; ele sunt confectionate de asa natura, incat din propriul lor foc pleaca in aer si nu are nevoie de nici un fel de puscat sau de vreun alt stimul.

Rachetistul sibian prezinta in manuscrisul sau 17 tipuri de rachete autopropulsate care foloseau pulberi realizate dupa retetele unuia dintre primii chimisti romani, consemnati in documentele medievale, Johann (Hanns) Walach (Ioan Romanul). Acesta din urma era inventatorul unei reputate retete de preparare a pulberilor pirotehnice, pe care le prepara in moara de pulbere din Balgrad (Alba-Iulia).Realizat si experimentat intre anii 1529-1555, materialul cuprins in manuscrisul sibian, referitor la rachetele multiple, detine intaietatea mondiala in acest modern domeniu. Manuscrisul sibianului Conrad Haas este cel mai vechi document cunoscut din istoria rachetei moderne, iar autorul sau este considerat pe plan mondial un precursor al inginerilor rachetisti.

Acest prim rachetist transilvanean si-a inceput cariera militara la Sibiu in calitate de guard, ofiter insarcinat cu paza incintelor batranei cetati, ulterior este numit conducatorul arsenalului militar al orasului Sibiu. Aceasta functie a detinut-o intre anii 1529 – 1569. Arsenalul cetatii Sibiului era adapostit in cladirea ce poate fi vazuta si in zilele noastre in actuala Piata a armelor din Orasul de jos, iar experientele cu rachete se faceau in Piata Mare a orasului in prezenta unui numeros public.

Nu putem sa incheiem prezentul articol, fara a arata ca Sibiul, important centru de preocupari tehnice si chimice, inca din veacurile anterioare lui Conrad Haas, a avut priceputi manuitori ai compasului, retortei sau cantarului de dozare pentru realizarea amestecurilor incendiare sau explozive.

Cu un secol inainte de generatia lui Conrad Haas, in secolul al XV-lea(inainte de 1457), a trait pe aceste meleaguri Nicolaus Melchior Transilvanus Cibinensis (Nicolae Melchior Sibianul), omul care ridicase mestesugul alchimic de prelucrare a metalelor si obtinerea unor saruri chimice la treapta de adevarata arta. Dovezi care atesta existenta unor preocupari alchimice, chimice si pirotehnice in cetatea Sibiului inca din secolul al XV-lea se gasesc de asemenea in arhivele sibiene.

Recunoasterea internationala a descoperirilor sibianului Conrad Haas s-a facut cu ocazia Congreselor Internationale de Astronautica de la Braunchweig – 1965 (Germania), Madrid – 1966 (Spania )si Mar del Plata – 1967 (Argentina).

 

 

 

 

Mr.drd. Ioan Parean

Anunțuri

Si parerea ta conteaza...curaj !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s