Consideratii privind organizarea si desfasurarea procesului de pregatire pentru lupta al trupelor fara afectarea factorilor de mediu


 

Omul nu este unica faptura care a actionat si actioneaza asupra mediului ambiant. Intreaga ecosfera contemporana este rezultatul actiunilor indelungate de zeci si sute de milioane de ani ale feluritelor vietuitoare asupra aerului, apei si solului. Dar, spre deosebire de actiunile celorlalte vietuitoare – care s-au desfasurat numai in cadrul ecosistemelor naturale, neiesind niciodata de sub controlul sever al acestora – actiunile umane au avut drept caracteristica iesirea de sub puterea „ordinii naturale” a lucrurilor si supunerea lor fata de o noua „ordine”. Aceasta „ordine” considerata „rationala” a fost dictata in mod frecvent de satisfacerea necesitatilor – pe termen scurt sau lung – omului si colectivitatilor umane.

De-a lungul timpului, in cursul evolutiei sale, prin forta cunoasterii, inteligentei si creatiei, omul s-a transformat pe sine transformand si natura conform trebuintelor sale. Insa, de cele mai multe ori, aceasta transformare a fost facuta in defavoarea mediului natural, desi progresele majore in domeniile stiintei si tehnicii constituie dovada unor inalte performante ale muncii si creatiei umane. Utilizarea unor descoperiri stiintifice si a unor inventii tehnice in defavoarea omului si a raporturilor sale cu natura, a determinat si determina degradarea mediului natural.

Astfel spus, intreaga relatie dintre om si mediu a suferit profunde transformari datorita faptului ca din neglijenta, ignoranta sau chiar din rea-credinta, omul a ajuns sa devina autorul crizei ecologice, criza ce pune sub semnul intrebarii propria sa existenta.

Ca parte a socialului, si activitatea militara reprezinta unul din factorii de risc ecologic, procesul pentru lupta avand adanci implicatii asupra mediului inconjurator, producand de cele mai multe ori pagube incomensurabile si cu efecte de degradare a factorilor de mediu. De aceea, in armatele moderne – si mai recent si in armata noastra – se pune imperios problema respectarii protectiei mediului pe timpul desfasurarii procesului de pregatire pentru lupta. Desfasurarea activitatilor specifice de pregatire pentru lupta poate reprezenta un factor de risc pentru mediu, in special atunci cand acest proces se desfasoara fara a respecta si proteja factorii de mediu (aerul atmosferic, apa si ecosistemele acvatice, solul, flora si fauna), obiectivele arheologice si istorice, precum si asezarile umane.

Desfasurarea ani de-a randul a procesului de pregatire pentru lupta fara a proteja cat de putin mediul, a produs efecte a caror urmari s-au dovedit ulterior a fi daunatoare mediului. Dintre aceste efecte putem aminti:

– degradarea solului prin utilizarea mijloacelor tehnice in procesul pregatirii pentru lupta a trupelor;

– degradarea calitatii apelor si solului prin deversarea de ape uzate pe sol, in apele de suprafata sau subterane;

– distrugerea zonelor cu vegetatie bogata, a padurilor si arealelor protejate din zonele de dislocare a obiectivelor militare;

– deteriorarea factorilor de mediu prin eliminarea unor cantitati imense de deseuri menajere – solide si lichide in locuri neamenajate;

– afectarea florei si faunei din arealele protejate pe timpul sau ca urmare a desfasurarii exercitiilor si aplicatiilor militare;

– poluarea aerului atmosferic prin utilizarea de substante inflamabile, explozive;

– degradarea solului prin executarea unor lucrari de amenajare genistica iar readucerea zonei la aspectul initial este practic imposibila.

Pentru protejarea factorilor de mediu pe timpul desfasurarii procesului de pregatire pentru lupta, trebuie luate masuri pentru prevenirea degradarii acestora in poligoane si pe terenurile de instructie. In acest sens, organismele militare le revin responsabilitati proprii atat in ceea ce priveste protejarea mediului, cat si pentru inlaturarea efectelor negative din zonele afectate in trecut si reconstructia ecologica a acestora. Este necesar ca organizarea si desfasurarea procesului de pregatire pentru lupta sa se deruleze in conformitate cu reglementarile legale privind protectia mediului:

– Legea nr. 137/1995 – Legea Protectiei Mediului;

– Ordinul ministrului apararii nationale M-35/1996 privind organizarea activitatilor de protectie a mediului in domeniu militar.

– alte reglementari in vigoare ce vin in completarea Legii nr. 137/1995.

Ar fi binevenit ca in cadrul convocarilor si a pregatirilor de comandament sa se asigure cunoasterea prevederilor reglementarilor legislative in vigoare, a modului de aplicare, precum si responsabilitatile ce revin fiecarui comandant (de pluton, companie, batalion) si sef de stat major in timpul derularii procesului de pregatire pentru lupta.

De asemenea, in cadrul procesului de pregatire pentru lupta a trupelor, activitatile in teren se vor organiza si desfasura pe baza matricelor de impact (Anexa 1) care stabilesc modificarile produse in ecosisteme de activitatile ce urmeaza a se desfasura: aplicatii si exercitii tactice; trageri cu toate categoriile de armament, instructie cu aparatura de control nuclear si chimic, s.a.

Pentru fiecare activitate se va intocmi o matrice de impact, functie de modul si gradul de afectare a factorilor de mediu de catre respectivul tip de activitate.

Pe baza matricelor de impact se va realiza matricea de evaluare a riscului de mediu (Anexa 2). In intocmirea acestei matrice se va tine cont de:

– conditiile metro (daca sunt sau nu favorabile extinderii efectelor negative);

– starea tehnicii (daca exista posibilitatea ca sa se execute lucrari de reparatii sau intretinere);

– faptul ca se utilizeaza sau nu substante explozive;

– modificarile ce pot intervenii in urma desfasurarii activitatii (deranjarea solului, impurificarea apelor etc.);

– militarii cunosc sau nu masurile de protectie a mediului si sunt constientizati sau nu de necesitatea respectarii acestora.

Riscul de mediu va fi punctat cu un punctaj de la 1 la 5. Acest punctaj va fi determinat de modul in care activitatea ce urmeaza a se desfasura, afecteaza:

– factorii de mediu – aer atmosferic

– apa si ecosistemul acvatic

– solul

– biodiversitatea

– asezarile umane

– monumentele istorice si arheologice.

Riscul de mediu va fi apreciat, pe baza punctajului obtinut, cu calificativele:

– foarte ridicat

– ridicat

– mediu

– mic

– foarte mic.

Dupa intocmirea celor doua matrice de impact si de evaluare a riscului de mediu – acestea vor fi anexate la documentele organizatorice a fiecarei activitati.

anexa 1 

Elementul ecosistemului asupra caruia de actioneaza direct

Activitatea antropica specifica

Schimbari induse in ecosistem

BIOTOP

a) Albie

– efectuarea de lucrari de amenajare genistica a malurilor (aparari si consolidari, diguri impotriva inundatiei etc.);

– ingustarea albiei.

– modificarea conditiilor hidrologice;

– modificarea conditiilor fizico-chimice ale apei ca mediu de viata;

– deteriorarea microbiotopurilor specifice;

– restructurarea biocenozelor;

– restructurarea circuitului materiei.

b) Substrat

– utilizarea substratului (nisip, pietris) pentru adanciri, consolidari etc.;

– trecerea tehnicii prin vad.

– distrugerea comunitatilor bentonice;

– perturbarea lanturilor trofice.

c) Apa ca mediu de viata

– poluarea chimica si fizica (utilizarea de materiale si substante periculoase, operatii de intretinere a tehnicii etc.);

– alimentari cu apa.

– modificarea conditiilor fizico-chimice ale apei;

– modificarea structurii cantitative si/sau calitative a biocenozei;

– perturbarea circuitului materiei.

BIOCENOZA

– impurificare biologica;

– impurificare chimica;

– impurificare fizico-mecanica;

– poluare sonora (trecerea tehnicii, utilizarea substantelor explozive etc.).

– transformari structurale ale biocenozei;

– modificarea circuitului materiei, a fluxului de energie si a fondului informational si genetic.ANEXA 2

MATRICE DE EVALUARE A RISCULUI DE MEDIU

 Apa si ecosisteme acvatice 

Factori de risc

Punctaj

– Activitatea se desfasoara pe termen scurt

2

 Zona si conditiile meteo nu sunt favorabile extinderii efectelor negative

1

– Se utilizeaza cantitati mici de materiale si substante periculoase

2

 Militarii cunosc masurile de protectie a apei si ecosistemelor acvatice si le respecta

1

– Probabilitatea efectuarii unor lucrari de intretinere si reparatie a tehnicii este foarte mica

3

– Comanda si controlul sunt eficiente

1

TOTAL

10

Nota: Matricea de impact si matricea de evaluare a riscului de mediu vor fi stabilite pentru fiecare factor de mediu (apa, aer, sol, vegetatie, fauna) pe baza exemplelor.

 

 

 

Col. Petru Scantei

Halmaghi Elisabeta – Emilia

 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame

Si parerea ta conteaza...curaj !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.