Circumcizia – adevarurile pe care trebuie sa le stiti –


Postez asta aici pentru ca sunt la capatul rabdarii, pentru ca mie nu mi-a spus nimeni ceea ce va voi spune eu acum, adevaruri esentiale, chestiuni pe care trebuie sa le stiti daca vreti sau sunteti nevoiti vreodata sa faceti aceasta operatie. Nici un site de profil – fie pro sau contra -, nici un medic, nici un subiect nu mi-a spus lucrurile pe care le veti citi in continuare. Le scriu in speranta ca cei care vor lectura acest post vor lua aminte si vor fi cu bagare de seama…

1. CE ESTE CIRCUMCIZIA?

Circumcizia este indepartarea chirurgicala permanenta a preputului sau a unei parti din el precum si a frenului (cunoscuta popular sub denumirea de „ata”). Preputul, pentru cei sau cele cu cunostinte vagi de anatomie masculina, este portiunea de piele retractabila care acopera glandul (capul) penisului. Preputul si frenul sunt si principalele zone erogene ale acestuia. Rezultatul este acela ca glandul va fi permanent descoperit (mai pe romaneste penisul va fi in permanenta „belit”) si se va afla mereu in contact cu materialul lenjeriei intime, precum si cu partile anatomice din zona (pubisul, sau scrotul). Daca va stiti cu o sensibilitate crescuta a glandului, cel mai probabil ca noua stare va va fi extrem de incomoda. Voi reveni asupra rezultatelor operatiei.

Circumcizia are doua motivari. Prima este una de factura religioasa si culturala – evreii si musulmanii (adica popoarele semite) o practica imediat dupa nastere in virtutea unui legamant biblic cu Dumnezeu, – iar americanii o practica pe motive care tin de cultura lor sexuala – un penis circumcis fiind in opinia lor mai sanatos, mai curat si mai estetic. Cea de-a doua motivare este cea medicala, circumcizia fiind de obicei un remediu chirurgical al fimozei (fimoza este o „disfunctie” fizica a aparatului genital masculin care se manifesta prin ingustimea preputului care ori nu permite decalotarea penisului, ori, daca o permite, stranguleaza penisul, blocand circulatia sangelui si provocand dureri in timpul actului sexual. Principalul pericol al fimozei daca nu a fost descoperita si tratata la timp este acela al nedezvoltarii penisului.)

Ca atare, daca esti evreu, musulman sau american, ai toate sansele sa fii circumcis la nastere. Daca esti suferind de fimoza, vei fi operat inclusiv la o varsta adulta.

2. MITURILE CIRCUMCIZIEI

Pentru o operatie asa zis „banala” circumcizia suporta foarte multe mituri, indiferent daca esti pro sau contra. Astfel:

MITURI PRO:
– posibilitate mai scazuta de a contracta boli venerice sau infectii urinare
– rezistenta mai mare in timpul actului sexual datorita desensibilizarii membrului odata cu inlaturarea preputului si a frenului
– penisul este mai igienic
– penisul este mai estetic
– circumcizia prelungeste penisul cu 1-2 cm

MITURI CONTRA:
– circumcizia este o mutilare sexuala de cel mai inalt grad
– circumcizia poate cauza moartea (la sugari)
– circumcizia afecteaza psihic un barbat, mai ales daca acesta a suferit operatia la o varsta adulta
– circumcizia te priveaza de placerea sexuala
– circumcizia poate cauza impotenta sau erectii dureroase
– circumcizia reduce dimensiunea penisului cu 1-2 cm
– circumcizia produce o sensibilizare acuta a penisului care este in contact direct cu aerul si/sau textilele
– circumcizia usuca glandul si il face inestetic

Miturile acestea se pot adeveri partial in functie de fiecare persoana in parte. Chestiunea esteticului este evident una subiectiva. La fel si chestiunea igienei. Sensibilitatea este o problema serioasa, ca si decesul la sugari (datorat in opinia mea nu atat faptului ca e o operatie neindicata, ci pentru ca la nou nascuti se efectueaza fara anestezie. Chestiunea lungimii are un suport real, dar nu e cauzata de operatie in sine ci de modul in care aceasta este efectuata. Mai exact fie spus, lungimea poate fi afectata in mod negativ, daca dai peste un medic prost care taie mai multa piele decat trebuie.

3. OPERATIA

Ceea ce urmeaza este descrierea operatiei mele. Ca atare veridicitatea ei este de 99%. Marja de un procent de eroare este datorata faptului ca o voi descrie nu numai asa cum a fost ci si cum am perceput-o.

Se fac analize de sange. De asemenea s-a testat solutia salinica folosita la anesteziile locale. Dupa ce s-a verificat faptul ca raspund la anestezic am fost condus in sala de operatii. Mi s-a pus in fata un formular prin care atestam sub semnatura ca sunt de acord cu operatia dupa ce mi-au fost aduse la cunostinta riscurile.

Acestea constau in:
– posibilitatea ca dupa operatie cicatricea sa nu fie una din cele mai fine
– posibilitatea existentei unor sangerari sau supuratii
– riscul ca organismul sa nu se refaca extraordinar de repede si convalescenta sa dureze undeva intre 4 si 6 saptamani
– lipsa relatiilor sexuale pana la vindecarea completa

In ciuda instinctului meu care mi-a spus sa renunt la interventie – nu am fost niciodata convins 100% sa o fac – am semnat si m-am lasat urcat pe masa. Mi s-au legat mainile si picioarele, am fost acoperit cu cearceafuri, am fost uns cu spirt, mi s-a pus o masca cu oxigen. Am fost avertizat ca voi simti usturaturi la baza penisului, cauzate de anestezie, si mi s-a recomandat sa trag aer adanc in piept.

Apoi a inceput chinul. 6 injectii, una dupa alta, facute la 4 maini. Nici nu iesea bine un ac, ca intra urmatorul. Pe la a 4 injectie am inceput sa tip, in timp ce ma fortam sa nu ma misc. Apoi senzatiile au disparut. Si am inceput sa aud foarfecele si discutiile medicilor.Din cand in cand o asistenta a verificat sa vada daca n-am lesinat. Am auzit de mai multe ori cuvantul taie, precum si zgomotul metalic produs de foarfece si pense. Am auzit si sfaraitul cauterului. Operatia a durat 45 de minute. Anestezia s-a dus pe parcurs si am simtit cum eram cusut. La un moment dat i-am anuntat de faptul ca ma doare si am gresit – s-au grabit sa incheie si au incheiat pripit si gresit.

De la anestezie m-am simtit fff ametit cum m-am dat jos de pe masa si a fost nevoie sa ma care cu un carut in salon. De unde mi s-a spus ca voi pleca pe picioare dupa operatie, am fost internat si tinut sub observatie pana a doua zi. Mi s-au administrat antibiotice intra-musculare, care au facut durerile operatiei sa para niste gadilituri. In ziua operatiei mi-a fost imposibil sa urinez, am plans de ciuda si de durere.

De a doua zi am inceput tratamentul cu anti-inflamatorii – pentru 5 zile, oxacilina – 5 zile, o pastila la 6 ore si inca un antibiotic in priza dubla pentru 10 zile. Plus un spray cicatrizant.

Primele zile am avut un soc sa-mi vad penisul cusut de jur imprejur. Imaginea e horror, mai ales cand vezi vanataia pe care ti-a lasat-o garoul. Atingerea e si mai si. Porti in permanenta comprese sterile, te speli de fiecare data cand folosesti toaleta. La 10 zile distanta mi-au scos firele. Si nu le-au scos pe toate, desi m-au chinuit ca dracu. Pe una din parti, sub piele, mi s-a format un hematom care a fost spart si stors, pe viu (ma mir ca nu m-au dat la stiri dupa cum am urlat) si care s-a format la loc. Dupa 3 saptamani nu a dat nici un semn ca ar vrea sa se retraga asa ca acum suport riscul unei noi interventii chirugicale in zona care sa dreneze zona…O noua colectie se aduna in zona firelor nescoase. Astea sunt riscuri pe care nu mi le-a explicat nimeni cand am semnat formularul ala.

4. REZULTATELE REALE ALE UNEI CIRCUMCIZII

In cele 5 saptamani care s-au scurs de la operatie am putut verifica o parte din miturile pro-si contra. Totodata m-am lamurit ca:

– nu e o operatie de rutina
– depinde mult de cine ti-o face dar mai ales de cum ti-o face si marii maestrii dau rateuri, asa ca tre sa te duci acolo constient si pregatit, nu increzator in omul cu bisturiul.
– ca e o mare porcarie!

 

Penisul in mod evident nu mi-a crescut. E un mit atat de absurd incat ma mir ca el mai este propagat. Putea insa sa scada daca preputul ar fi fost inlaturat in intregime, pentru ca organul nu ar mai fi avut suficient „material” sa se intinda. Momentan inclin sa dau dreptate celor care spun ca circumcizia nu te desensibilizeaza ci te poate lasa cu o sensibilitate acuta. Atingerea hainelor, a prosoapelor, etc este dureroasa si enervanta. Alt cuvant nu gasesc.

De 5 saptamani nu dorm decat pe spate, pentru ca dormitul pe burta mi-a devenit imposibil. Au loc mici modificari in fizionomia glandului, pentru ca iese un pic in relief meatul uretrei (adica, pe romaneste, locul unde este taietura glandului). De asemenea glandul se usuca. Pana in prezent, uscaciunea nu e insa atat de pronuntata, dar am inteles ca e un proces de durata.

Cel mai cumplit este faptul ca materialul lenjeriei intime se lipeste de meatul uretrei. Nu va puteti imagina cat de dureros si cumplit este sa te trezesti cu chilotii lipiti de varful penisului! In materie de igiena, in lipsa preputului nu se mai acumuleaza smegma. Ca atare, penisul este mai curat. Insa atata vreme cat un barbat necircumcis face macar un dus pe zi, aceasta nu poate fi catalogata ca o diferenta majora. In materie de sex nu pot sa spun daca intr-adevar „ma tine mai mult” datorita „desensibilizarii” organului prin eliminarea preputului si-a frenului.

Sincer am mari indoieli. Nici in ceea ce priveste bolile venerice n-am ce sa va spun si sper nici sa nu fie cazul. Cu privire la infectiile urinare, nu pot decat sa-mi exprim speranta ca e un mit adevarat. Estetic – si aici sunt subiectiv – parca arata mai bine. Cu privire la senzatiile post-operatorii, pot sa spun doar atat: mi-am pastrat optimismul 2 saptamani dupa operatie. Mai exact pana la scosul firelor. Dupa am avut de cateva ori impulsul, dupa spalare, sa-mi calotez penisul la loc. Evident nu am avut cum. Psihic m-au daramat insa complicatiile de care nu mai scapam, si contactul cu materialul lenjeriei intime.

CONCLUZIA

Daca stiam inainte s-o fac, ceea ce stiu acum, va spun sincer, cu toata motivatia medicala, cu toti piticii de pe creier care m-au dus in sala de operatie, eu unul      NU AS FI FACUT-O NICIODATA! Am postat aceste chestiuni intime si personale aici pentru ca in incercarea mea de documentare n-am gasit decat detalii de tehnica medicala, debate-uri si balarii. Nimic lamuritor sau care sa-mi fie de folos. Doar opinii partizane. Sper ca prin postul asta, cei aflati in situatia in care m-am aflat eu sa fie bine informati si pregatiti de ceea ce-i asteapta. Din motive lesne de inteles nu voi posta aici nici un material fotografic.

de S.S.Catalin

//

CONTINUARE  

O alta motivatie pentru practicarea circumciziei ar putea fi reprezentata de confuzia BXO
(balanitis xerofitica obliterans denumita si scleroza lichen /atrophicus) cu fimoza. BXO poate sa
apara oriunde in corp, dar daca boala afecteaza preputul ar putea sa faca deschiderea preputului
sa arate sclerotica, tare, alba si sa faca retractia aproape imposibila. BXO este de obicei
nedureroasa si progreseaza lent. De multe ori se vindeca spontan la pubertate. Pentru un
dermatolog experimentat, nu exista nici un dubiu cand are de-a face cu BXO, dar diagnosticul
trebuie confirmat de o biopsie. BXO poate aproape totdeauna sa fie tratata cu succes cu o crema
cu corticosteriozi, tratament cu laser carbon dioxid… Circumcizia va fi luata in consideratie cand
celelalte metode terapeutice au esuat.

Argumente impotriva circumciziei

De cele mai multe ori circumcizia s-a efectuat fara o identificare prealabila a riscurilor pe care
aceasta le implica. Povara deciziei cade pe umerii chirurgului. Dovezile medicale au facut ca aceasta operatie sa nu-si gaseasca un suport stiintific. Justificarile initiale se refereau la probleme de igiena, preventia cancerului, ITU (Infectia Tractului Urinar) si SIDA, dar epidemiologia nu confirma utilitatea si eficienta operatiei. In 1996, Societatea Americana a Cancerului a declarat fara drept de apel ca
circumcizia nu ar trebui efectuata in scopul prevenirii cancerului penian, incidenta bolii fiind scazuta si rezultatele studiilor neconcludente. Infectia tractului urinar apare in 1-2% dintre cazurile de BXO si aceasta din urma e usor de tratat cu unguente pe baza de cortizon si tractiune usoara a pielii. Excizia tesutului afectat de BXO poate capata valente terapeutice doar la pubertate si numai cand afectiunea nu prezinta tendinte la vindecare spontana. Barbatii circumcisi par mai predispusi la contactarea BTS (Boli cu Transmitere Sexuala) fara o protectie eficienta.
In consecinta, nici o asociatie nationala si internationala din lumea moderna si industrializata nu va recomanda circumcizia ca operatie de rutina. In martie 1999 Academia Americana de Pediatrie (AAP) a ajuns la concluzia ca datele sunt insuficiente pentru a recomanda circumcizia de rutina, mai ales ca recent AAP a esuat in tentativa de a arata ca circumcizia aduce beneficii mai mari decat complicatiile si efectele negative ale interventiei. Afirmatia apare ca un raspuns la articolele promovatoare publicate si a faptului ca acestea amplifica avantajele interventiei fara a mentiona riscurile si ireversibilitatea ei.
AAP a concluzionat ca nu exista un motiv suficient de intemeiat pentru un parinte ca sa consimta efectuarea circumcizarea propriului sau copil nici religios, nici cultural, nici traditional. Exista cu siguranta dovezi contra practicarii interventiei si datele adunate contraindica procedura. Se incalca toate cele patru principii etice prin practicarea circumciziei: al autonomiei prin afectarea integritatii corporale, al binefacerii prin omisiunea voita a considerarii riscurilor la care sunt supusi indivizii, al nonvatamarii prin traume psihologice rezultand in mutenie selectiva, pierderea unui organ cu rol important in actul sexual, pierderea unui organ de simt , al justitiei prin faptul ca in cazul nou-nascutului el e cel care suporta si riscurile si beneficiile interventiei. Dezavantajele circumciziei constau in modificarile comportamentale si riscurile medicale, deloc neglijabile, la care e supus pacientul prin interventia chirurgicala.

Organizatii ce militeaza contra practicarii circumciziei

– US-based National Organisation to Halt the Abuse and Routine Mutilation of Males (NOHARMM).
– In 1993, Australia National Organisation of Circumcision Information Resource Centres (NOCIRC)
– Doctors Opposing Circumcision, Nurses for the Rights of the Child si Attorneys for the Rights of the Child.

Drepturile copilului

Initial, circumcizia masculina a scapat cenzurii. Totusi, in ciuda continuei reduceri, in ultimii ani,
sute de baieti sanatosi au fost circumcisi anual in Australia. Statisticile indica in perioada 1997- 1998 plati in valoare de aproximativ 20.000 lire sterline plati pentru circumcizii, la nou-nascutii circumcisi neadaugandu-se pacientii publici sau cei ce din afara sistemului medical. In timp ce e rara in Scandinavia si Europa, circumcizia e frecventa in America de Nord. In Marea Britanie, a scazut dramatic de la 90% la 60% in anii urmatori, iar in Australia circumcizia este inca impusa in cazul a 10-15% dintre baieti desi exista legi ce militeaza pentru prohibitia ei prin sustinerea dreptului la integritatea corporala, la libertatea religiei, dreptul la mentinerea unui anumit standard de sanatate, dreptul la protectie impotriva torturii si la protectie egala din partea legii.

Legi ce apara drepturile copilului:

– Conventia Natiunilor Unite asupra Drepturilor Copilului
– Declaratia Universala a Drepturilor Omului
– Declaratia de Independenta a Statelor Unite
– Amendamente ale Constitutiei Statelor Unite

Etica circumciziei.

Consimtamantul informat

Circumcizia copiilor efectuata fara dovezi clinice merita tot atata importanta etica cat si un act nonterapeutic de cercetare. Pana in prezent a detinut cel mai scazut standard etic. Implicit, in toate privatiunile unui status egal pentru copii, un loc aparte il detine ideea ca un adult poate substitui judecata unui minor intrucat acesta urmareste obtinerea celui mai bun interes pentru copil si este mai calificat decat copilul sa ia o decizie in interesul acestuia. Exceptiile de la regula sunt suficient de comune pentru a provoca ingrijorare (din punct de vedere al paternalismului aplicat la interventiile terapeutice cat si la cele experimentale). Un parinte care initiaza o modificare comportamentala pentru copilul sau ce prezinta incontineta urinara ar putea cauta indepartarea propriei sale iritari si ar putea avea dificultati in stabilirea
raportului risc-beneficiu a programului comportamental si mai avantajos pentru copil decat
persistenta simptomului?
Trebuie tinut seama si de urmatoarele: copilul nu e un simplu adult in miniatura, leziunile fizice
care ar parea banale in cazul adultului (precum leziuni ale penisului) ar putea deveni de mare
importanta cand survin precoce in procesul de dezvoltare, evenimentele care ar putea avea
importanta psihologica redusa pentru un adult (o scurta spitalizare sau repetate punctii venoase),
pot avea un efect daunator imens asupra sanatatii psihice a copilului. Este inacceptabil consimtamantul informat dat de un minor si niciodata obtinut de la un nou-nascut. In cazul interventiilor terapeutice in studiu ce au ca scop final obtinerea unui beneficiu incontestabil de catre copil, parintii pot consimti la actul terapeutic. Acest lucru nu inseamna implicit ca acest consimtamant se aplica in orice situatie si nici ca el intruneste conditii satisfacatoare. In unele cazuri parintii sunt pusi in situatia de a consimti la actul terapeutic in speranta vindecarii copilului aflat intr-o stare terminala.
In cazul Bonner v. Moran a fost necesar consimtamantul mamei doar pentru a valida interventia
constand in prelevarea unei grefe de piele de la un copil in varsta de 15 ani. Codul de la Nurnberg nu mentioneaza statutul de copil dar sugereaza faptul ca ei ar trebui exclusi ca si subiecti pentru ca minorii nu au capacitatea legala de a consimti, de asemenea Declaratia de la Helsinki permite studii nonterapeutice pe copii avand consimtamantul protectorului legal, iar reglementarile curente din U.S. nu fac distinctie intre drepturile protectorului legal de a consimti la actul nonterapeutic versus o cercetare terapeutica.
… Cazul Neilsen v. Regents of University of California a ridicat pentru prima data o intrebare
explicita daca parintii ar trebui sa accepte participarea copiilor lor la experimente nonterapeutice
de cercetare. Probleme similare s-au pus cand medicii au cautat sa utilizeze incompetenta legala
a unei persoane in scopul donarii de organ (rinichi) pentru o ruda. In acest caz legea a cerut demonstrarea avantajelor pe care le capata donatorul. In cele din urma in cazurile in care donorul a fost incapabil sa experimenteze beneficiul datorita dizabilitatii lui mentale sau in cazurile in care contactul social cu fratele/sora n-a fost apropiat permisiunea de transplant nu a fost data de catre justitie (comform-Lausier v. Pescinski; In re Richardson). In alte cazuri privind donorii incompetenti erau implicati adolescenti inteligenti sau adulti retardati principiul general al legitimitatii consimtamantului dat de catre proxy pare aplicabil la copii in general si un singur caz a implicat un donor de 17 ani (comform-Hart v. Brown).
In Marea Britanie Consiliul Medical de Cercetare a stabilit ca ?parintii si tutorii nu pot da
consimtamant in numele lor la orice procedura care nu le aduce nici un beneficiu minorilor si
care reprezinta un risc sau le poate face rau? desi precedentele legale sunt destul de obscure
(comform-Curran and Beecher).
Problema consimtamantului este complexa cand sunt implicati copii. Presupunerea ca parintii pot
da fara constrangere un consimtamant informat in numele copilului se bazeaza cel putin pe supozitia ca ei sunt apti. Exista dovezi ca adultii educati si competenti in mod frecvent nu sunt informati adecvat pentru a da un consimtamant pe masura, astfel ca abilitatea lor de a vorbi pentru altii poate fi pusa la indoiala. Barierele ar putea sa nu fie o lipsa de intelegere sau motivatie din partea pacientului sau a medicului cu atat mai mult cu cat forte complexe precum anxietatea bolii, ambianta inconjuratoare a spitalului si o tenta de venerare, incredere si dependenta de medic ceea ce ar duce la acceptarea participarii la un ritual in care putini sunt informati in acest sens (comform prof. doc. J.R. Ingelfinger-Massachusetts General Hospital –
Department Pediatrics-U.S.A).
La aceste bariere ale consimtamantului informat se adauga aspecte diverse ale relatiei parinte ?
copil care complica luarea deciziei. Intelegerea vulnerabilitatii unui copil ar putea evoca anxietate excesiva cu ingreunarea deciziei. Parintele ar putea actiona inconstient ostil dorintelor copilului mai ales daca acesta este retardat sau malformat. Ar putea sa doreasca sa rasplateasca medicul pentru serviciul anterior oferindu-si copilul ca sacrificiu. In general cosimtamantul dat de proxy se bazeaza pe credinta ca o persoana ar putea consimti la efectuarea unui act neterapeutic asupra altei persoane (comform-Ramsey, 1970, 1976); presupunerea ca adultii pot in mod corect evalua ce e in interesul cel mai bun al copilului si increderea ca ei sunt capabili a actiona in consecinta. Observatia ca adultii nu pot identifica intotdeauna sau actiona in interesul cel mai bun al copilului submineaza aceste presupuneri. Doua justificari comune ale consimtamantului apartinatorilor sunt valabile in cazul substituirii judecatii, una care sugereaza ca deciziile sunt bazate pe supozitia a ceea ce o persoana ar dori sa faca daca ar fi competent si una etica ca un copil poate fi oferit ca voluntar pe baza a ce ar trebui sa faca.
Pe masura ce copilul creste maturitatea intelectuala si emotionala ii permit sa participe la decizii..
Multi copii pot si ar trebui inclusi in discutiile ce se poarta in scopul participarii lor la studii chiar daca sunt incompetenti din punct de vedere legal; multi adulti sunt incapabili a participa semnificativ. Ideal, deciziile ar trebui bazate pe luarea in consideratie a tuturor factorilor in fiecare caz, incluzand probabilitatea disconfortului, riscului si capacitatii intelectuale si emotionale de a consimti a fiecarui copil. De asemenea se va tine cont ca valorile morale ale copilului difera de cele ale adultului si ceea ce pare banal pentru adult (punctii venoase repetate), ar putea fi traumatizant pentru un copil.
Cererea consimtamantului serveste ca: protectie impotriva riscurilor inacceptabile si respect
pentru autonomia fiecarui individ, lucru imposibil de realizat in cazul copiilor mici. Valoarea legala a consimtamantului informat al parintilor Medicii care isi asuma raspunderea pentru circumcizia copilului de sex masculin sunt pasibili de pedeapsa pe motiv de neglijenta, chiar daca interventia s-a executat corect si nu au intervenit complicatii. Ei pot fi de asemenea acuzati de atac la persoana. In ambele cazuri, etic si legal, un medic are obligatia primara de a ingriji pacientul. Aceasta obligatie cere medicului sa plaseze pacientul pe primul loc si sa nu-i faca rau. Justificarea obisnuita e ca interventia e necesara in scop terapeutic. In general parintii nu pot autoriza interventiile non-terapeutice precum circumcizia in numele copiilor lor. Un adult competent poate consimti la un act nonterapeutic pentru el insusi dar asta nu inseamna ca poate consimti in numele fiului sau.
In cele mai multe jurisdictii exista o limita imprecisa intre varsta la care un copil poate consimti
la propriul tratament si varsta la care consimtamantul parental trebuie luat in consideratie. Cei mai multi eticieni considera ca un copil trebuie inclus atat cat e posibil in procesul de luare a deciziei, dar pentru copiii de mai putin de 16 ani parintii trebuie sa-si dea consimtamantul la tratamentul medical. Bazele pentru dreptul parintilor de a alege tratamentul pentru copii se afla in intuitia ca parintii sunt protectori ai copiilor. Acest lucru e privit ca un dat natural al parintilor si e recunoscut universal in codurile legale. Este de la sine inteles ca un parinte ingrijeste copilul si-l creste pana la un punct de unde acesta e capabil sa ia propriile decizii. Totusi, in anumite situatii, aceasta presupunere nu poate fi sustinuta (ex. parinti ce refuza transfuzia de sange pe baze religioase).

Legea si circumcizia religioasa

Atacul la integritatea copiilor de sex masculin este pedepsita de actualul Cod Penal Canadian dar
probabil ca aceasta nu e cea mai etica si nici cea mai efectiva cale de a aborda o situatie ce are
traditie si semnificatie culturala si religioasa. In particular, putem incepe de la baza respectului
profund pentru credinta religioasa si sa cerem o justificare puternica pentru orice interferenta cu
exprimarea acestei credinte.

Concluzii

Pentru a avea o justificare etica si legala pentru practicarea circumciziei trebuie sa existe intentia
terapeutica, altfel sanctionarea va fi conforma cu hotararea luata in justitie. De altfel Societatea
Canadiana de Pediatrie a recunoscut ca circumcizia de rutina a copilului de sex masculin nu e
terapeutic necesara. Parintii nu pot da consimtamant informat copiilor lor pentru operatii ce implica mai mult decat un rau banal. Interventia are efecte grave incluzand pierderea ireversibila a sanatatii, a tesutului bine inervat, riscurile procedurii in sine si durerea implicata de aceasta. Respectul pentru
drepturile copilului cere ca noi sa avem o justificare substantiala pentru ai supune vreunui risc chirurgical care sa le provoace durere sau sa le altereze lor integritatea corporala si sa le ofere lor un efecte benefic terapeutic. De altfel cateva drepturi ale omului interzic tacit circumcizia fortuita a copiilor. Circumcizia non-teraputica a minorului ce nu poate consimti capata semnificatia abuzului psihic si sexual si in plus nimic din Drepturile omului sau vreo lege locala nu justifica discriminarea prohibita a mutilarii genitale feminine. Nicaieri drepturile omului nu sunt amenintate cand intentia e de a face bine. Acest lucru e
adevarat daca ne gandim ca in dorinta de a face bine devenim insensibili la faptul ca pentru a obtine binele trebuie sa facem si rau? (Margaret Somerville).
Bibliografie

[1] Campbell A., Gillett G., Jones G., Practical Medical Ethics, Oxford University Press,
Auckland, 1992, p. 75;
[2] Ginsberg C.M., McCracken G.H., Jr., Urinary tract infections in young infants, Pediatrics,
1982, 69: 409-411;
[3] Herzog L.W., Urinary tract infections and circumcision, Am. J. Dis. Child, 1989; 143: 248-
350;
[4] Encyclopedia of Bioethics, Free Press (Macmillan), London, 1978;
[5] Boyle G.J. and all, Circumcision of Healthy Boys: Criminal Assault? Journal of Law and
Medicine, February 2000, vol. 7, pp. 301-310;
[6] Simonsen J.N., Cameron D.W., Cakinya M.N., et al., Human immunodeficiency virus
infection among men with sexually transmitted diseases, N. Engl. J. Med., 1988; 319: 274-278;
[7] Somerville M., The Ethical Canary, Science, Society and the Human Spirit, published by the
Penguin Group, Toronto, 2000;
[8] Marx J.L., Circumcision may protect against the AIDS virus, Science, 1989; 245: 470-471;
[9] Thompson R.S., Routine circumcision in the newborn, An Opposing View; Possible
relationship between lack of circumcision and symptomatic urinary tract infection, The Journal
Of Family Practice, 1990, 31 (2): 189-196.

Resurse Internet

http://www.vice.com/read/is-male-circumcision-a-form-of-genital-mutilation

http://www.sexuallymutilatedchild.org/sweet.htm
Journal of Law and Medicine, vol. 7, February 2000, pp. 301-310
http://www.infocirc.org/fourn.htm
Online Pediatric Urology John H. Ngan, F.R.C.S. Michael Mitchell, M.D.
http://www.SexuallyMutilatedChild.org/mnnngr1.htm
http://ro.altermedia.info/index.php?p=1164
Circumcizia reduce riscul de SIDA, arata un studiu
http://www.nocirc.org/2005winners.php
Circumcision of Newborn Males: An Ethical Violation
http://www.cirp.org/library/general/preston/
Journal Of The American Medical Association, vol. 213, no 11, September 14, 1970, pp. 1853-
1858
http://www.dadalos.org/rom/Menschenrechte/
grundkurs_3/frauenrechte/warum/beschneidung.htm
Circumcizia la femei (mutilarea organelor genitale femeiesti, FGM)
http://www.circumstitions.com/Chronology.html
A Chronology of the Foreskin and Circumcision
HEduBT – bioethics
resources, links, news and definitions Click here to see links.
http://www.eurodoctor.it/bioethics.html
Yahoo! Directory Biology > Biomedical Ethics
… Georgian Health Law and Bioethics Society – working on bioethics and patients rights. …
dir.yahoo.com/Science/Biology/Biomedical_Ethics
1992 Woodrow Wilson Activities Collection – Bioethics
… Bioethics. 1992 Biology Institute Participants 1992 Biology Institute Staff …
http://www.woodrow.org/teachers/bi/1992

162 de gânduri despre „Circumcizia – adevarurile pe care trebuie sa le stiti –

  1. Sebastian spune:

    Deci, acum 8 zile am fost și eu operat de fimoza cu anestezie completă, dar în timpul operației au văzut ca am și „ața” scurtă, ceea ce ar duce la curbarea penisului asa ca dintr-o operație simpla de 15 minute, am ieșit doua ore mai târziu și am rămas 4 zile internat. 🙂 durerea este minimă, un discomfort cauzat mai mult de capul hipersensibil. Adevărata durere este când îți schimba pansamentele și se aplica acel pansament compresiv și îți strange efectiv operația și in timpul erectiilor nocturne in care mi-a pușcat și pielea de dedesubt de cap(noaptea 7 a fost prima noapte în care pot spune ca am dormit 🙂 in rest doar câte 2 ore, urmate de dureri crunte cauzate de erecții). Gheața a fost prietenul meu cel mai bun(o jumătate de ora țineam gheata apoi o oră pauză) și am putut sa urinez seara după operație cu dureri acceptabile. in ziua 8 pot spune ca e acceptabil. Nu mai am acea hipersensibilitate (cu accent pe hiper). În prima săptămână as recomanda sa se stea dezbrăcat, folosiți o perna pe care sa va țineți picioarele când stați pe spate pentru a preveni mișcarea penisului, duș zilnic, igiena mâinilor în permanență și betadina. Nu doar ca ajuta la prevenirea infecțiilor dar grăbește puțin procesul de desensibilizare a capului (se face ca o crustă protectoare). De preferat și ca sfat pre operator ar fi sa va epilati (nu ras, nu tuns) zona de deasupra penisului. Acele fire care cresc sunt foarte incomode pentru penisul în convalescență iar o piele fina este raiul pe pământ 🙂 Ca medicamentație am primit în spital antibiotic injectat în branulă de 3x pe zi iar acasă tratament de 10 zile cu antibiotic și uractiv. Atât. Nici spray-uri, nici baneocin, nici unguente, nimic. Doctorul a spus sa rămân strict la ce mi-a prescris. De menționat ar mai fi ca am fost cusut cu fire resorbabile și deja au început sa se desprindă cele d subțiri de pe fren.

    Apreciază

  2. Kalin spune:

    Ieri m-am operat.
    Am avut fimoza. Medicul a.zis că singura soluție e circumcizie complecta. Mai sunt vreo doua feluri.
    Internare de zi, am stat in spital 3 ore, operația a durat cam 30 de minute.
    Anestezie locală, 4 injecții înainte cu 30 de minute de operare. Nu am simțit nimic, nici după operație.
    Nu știu dacă e ok. Nu am primit antibiotice, nici în spital, nici acasă.
    Azi mi-a scos pansamentul, durere mare că era lipit.
    Am primit 4 zile de medical și că tratament acasă bai cu ceai de mușețel și o alifie panthenol. Nu a mai alt pansament.
    Problemă care o am e super sensibilitatea penisului. Mă deranjează enorm, nici nu pot merge.
    Spune-mi te rog cum ai rezolvat aceasta problemă. Și cât timp a durat.

    Apreciază

  3. Iulian spune:

    Urata experienta ai avut. Urmarind filmulete pe youtube cu tehnologia medicala actuala, se pare ca nici nu e nevoie sa te coasa. Sunt interesat de aceasta operatie pentru imbunatatirea relatiilor sexuale cu partenera. Mai pe romaneste sper la o desensibilizare pentru a prelungi actul sexual.
    As dori pareri de la dumneavoastra sau de la cei ce au comentat aici. Exista o inbunatatire in acest sens dupa aceasta operatie ?

    Apreciază

    • Nu este general valabil acest lucru despre care vorbesti, dar daca vrei parerea mea eu te indrum si catre medici specializati pe relatii de cuplu deoarece treaba despre care faci tu referire( imbunatatirea relatiilor sexuale cu partenera) se poate rezolva si intr-un astfel de mod. La tine treaba este mentala si acolo trebuie lucrat nu la penis. Mergeti amandoi la medicul sexolog. Lumea nu merge la dentist decat atunci cand ai doare si nu mai este aproape nimic de facut decat sa se scoata maseaua sau dintele. Asa e si in viata de zi cu zi, mereu actionam prea tarziu si nu mai e prea mare lucru de constatat si facut. Chiar si atunci cand este vorba de organele corpului nu dam prea mare importanta, sa tinem ceva regim sau sa renuntam la abuzurile facute . Omul isi scurteaza viata constient fiind de cele facute si apoi ingrijorat se cauta pe la doctori caci apropierea de o moarte rapida il trezeste brusc la realitate. Sunt si foarte multe carti pe teme sexuale foarte bine scrise de oameni specializati din care avem toti cate ceva de invatat, fie ca vrem imbunatatirea relatiei sexuale insurati fiind sau nu, sunt bune decitit si de cei tineri care cred ca le stiu pe toate . Multa sanatate si sper sa mai treceti pe aici mult mai fericit si cu o noua si imbunatatita experienta de viata . Succes.

      Apreciază

  4. Daniel spune:

    Bravo tati!!! Cand
    cauti pe net si nu gasesti…
    Mie mi a intrat un fir de par in jurul preputului si eram tentat sa tai ata.
    Datorita tie voi vedea ce e de facut pana la alte examene.
    Mandru ca suntem romani…oameni!!!

    Apreciază

  5. Bogdan spune:

    Salut, felicitari pentru tema abordata si argumente. Vreau doar sa te intreb, de ce ca roman, aduci in discutie legi din alte tari? Declaratia de Indep. USA si codul Canadian…esti corporatist? Crezi ca tot ce spun ei e bun 100% si ii vezi ca pe exemple de urmat?
    O zi buna!

    Apreciază

  6. Brezli spune:

    Si eu cautam informatii despre aceasta operatie, maine, adica astazi ca e trecut de ora 00:00 sunt programat si eu la o clinica privata din Tg Mures pentru aceasta operatie, motivul este Fimoza, din cate am inteles initial de la medic, am sa fiu anesteziat total, am sa revin cu mai multe detalii daca o sa ma mai trezesc din anestezie :))

    Apreciază

  7. Marian Drosu spune:

    Salut. Eu am o problema cu grosimea si nu pot să decalotez complet să zic… Un sfat ? Pentru că mă strânge enervant de mult.

    Apreciază

    • Salut. Exista si creme naturiste la plafar cu care sa te dai in timp ce faci exercitii de decalotare, nu cred ca are peste tot dar incearca. Vezi si pe net mai intai. Nu stiu ce varsta ai, daca nu te descurci cu net-ul mergi si la medicul de familie dar el ar putea sa te trimita si la operatie la specialist. Multa sanatate.

      Apreciază

  8. Dorin spune:

    Salut , am facut si eu aceasta operatia acum 1 sapt in TM si nu prezint nici o durere atat in timpul operatiei cat si dupa numai in timpul noptii cand intra in stare de erectie (durerile intr-adevar sunt destul de mari) de preferat sa nu se consume lichide multe inainte de somn. Mi-a fost indepartat tot preputul , mai e careva caruia i-a fost indepartat intregul preput? cum s-a simtit dupa vindecare?schimbari (din orice punct de vedere) ? cam care este perioada de recuperare dupa operatie ? (cu aproximare) P.S. daca iti e indepartat tot preputul e posibil sa fie mai scurta in timpul erectiei? asa am citit mai sus. astept pareri. Sanatate si gagici multe.

    Apreciază

  9. Doniu iordanescu spune:

    Eu o am belită de cand ma stiu , imi este rusine sa o intreb pe Mama daca am fost operat cand eram mic .

    Apreciază

  10. AlexCr spune:

    Salut! Sunt băiat, încă nu mi am început viața sexuală, nu mi am decalotat niciodată penisul, dar mi-e teamă că aș putea avea fimoză..Cum îmi pot da cu exactitate seama daca e vorba despre așa ceva ? Când penisul e erect, prepuțul se retrage cam până la jumătatea glandului, dar cam atât. Daca as trage de el, simt cum pur și simplu nu vine mai jos.. s-ar putea sa fie prea strâmt? Sunt foarte speriat..

    Apreciază

    • Salut! Nu cred ca ai fimoza. Asa e de la natura si eu am avut la fel,
      toti barbatii avem aproximativ la fel.
      Daca nu ai usturimi, basici mici albe sau secretii urat mirositoare atunci stai linistit.
      Iti recomand aceasta crema EroGennPassion-crema intima cu galbenele si trandafir,20 ml.
      O gasesti la plafar(farmacia naturista) e facuta din multe plante si bucura penisul grozav.
      Detalii despre ea gasesti pe net. Faci dus,te inchizi la tine in camera si te ungi apoi tragi
      usor pielea ,nu te masturbezi.
      O sa te simti bine,trebuie sa repeti cel putin 7 zile procedura asta, timp in care penisul
      trebuie sa raspunda pozitiv la masajul facut si sa poti trage pielea complet fara durere sau usturime.
      Trage linistit ca nu are ce sa se intimple, vei simti doar putin discomfort la inceput apoi penisul se obisnuieste.
      Nu folosi crema asta daca faci sex cu prezervativ pentru ca e pe baza de uleiuri si il rupe cauta una pe baza de apa,
      intrebi si tu pe vanzatoare la magazin sau te interesezi pe net. Sper ca esti mai lamurit acum, daca nu te descurci
      mai trimite mesaj sa imi spui ce sa mai intimplat, sunt bucuros sa te ajut.

      Multa sanatate si multe gagici dezvirginate.

      Apreciază

      • AlexCr spune:

        Iti mulțumesc mult pentru amabilitate!
        Din momentul in care am inceput sa citesc despre fimoza și să mă gândesc dacă am și eu această problemă, am aflat că prepuțul poate fi lărgit astfel încât decalotarea sa fie mai ușoară. Astfel, am efectuat mai multe decalotari in stare flasca zilnic si am încercat, de asemenea, să decalotez penisul in stare erectă puțin câte puțin. Am ajuns astăzi cu prepuțul aproape la capătul glandului ( nu foarte usor, dar acceptabil), puteam și să descopăr glandul complet cu puțin efort dar mi-a fost frică să nu cumva sa nu mai pot aduce prepuțul înapoi.
        As vrea sa te întreb ceva legat de cremele astea cu steroizi, gen betaderm, dermovate care cică daca le aplici pe prepuț și faci exerciții de întindere, in 4-6 săptămâni problema dispare complet. Merita să încerc ?
        De crema sugerată de tine nu știam, îți mulțumesc de stat și cred că am să o cumpăr.
        Iti mulțumesc mult pentru timpul tău!

        Apreciază

        • Salut, continua exercitiile de decalotare cu crema aia despre care vorbeam,
          cremele despre care vorbesti tu nu sunt pentru problema si nici varsta ta.
          Acele creme se folosesc pentru cu totul alte lucruri si de obicei se folosesc
          doar cu recomandarea medicului care a examinat mai intai pacientul. Sanatate.

          Apreciază

          • AlexCr spune:

            Iti mulțumesc mult pentru sfaturi! O să mai revin cu rezultate dacă nu te superi și cu eventuale probleme pe care le întâmpin.

            Apreciază

      • Huszar Mihaly spune:

        ce efecte negative se intampla daca te masturbezi des???

        Apreciază

        • Specialistii spun ca zero, de fapt pornografia insotita de masturbare devine o problema care poate distruge viata de cuplu.

          Apreciază

        • nimic_sunt spune:

          Daca te masturbezi des, poti ajunge sa ai mari probleme de sanatate fizica si mentala.

          De ce spun asta.., omul cand procreeaza (cand are o relatie de impreunare cu femeia), „arde” tot ce-i mai bun in el, adica „da tot ce-i mai bun din el” -> pentru ca procreeaza. Asa l-a construit Dumnezeu pe om. Pentru ca, zamislind un copil, acela sa preia tot ce-i mai bun din parinti.

          Stii foarte bine la ce intensitate se consuma un act sexual.
          Acum, gandeste-te la propriul corp.. daca te masturbezi des, practic obligi corpul sa „dea tot ce-i mai bun din el” – neapucand sa se refaca !!!
          Aici este marea problema. Pentru ca de fiecare data, corpul „va fi stors” de tot ce-i mai bun in el. Si nu va avea timp sa se refaca.
          Dupa o anumita perioada, sistemul nervos va fi la pamant, sistemul imunitar va fi si el la pamant => deci.., omul va fi „praf”.
          O alta problema este ca, cei care se masturbeaza des, nu mai pot sa iese din acest viciu. Pentru ca, creierul la cere mereu acea placere iar ei nu se vor putea infrana. De asemena, cand vor zamisli copii, acestia vor veni cu o „mostenire subreda” de la parintii lor – datorita acestor lipsuri mari din corpul parintilor.

          Este foarte greu sa scapi de aceasta patima. Dar nu este imposibil. Pentru a scapa, omul trebuie sa mearga la preot sa se spovedeasca. Sa marturiseasca aceasta patima si prin dezlegarea data de preot, omul prinde putere si poate invinge aceasta patima.
          Tin minte, ca, cu ani in urma, o cunostinta (femeie), mi-a povestit ca uneori, vine necuratul noaptea si inceraca sa o abuzeze…
          M-am socat atunci de cele auzite, insa mai tarziu am citit ca este un diavol al masturbarii (al autoprovocarii de placeri), care efectiv pune stapanire pe omul cazut in aceasta patima.

          Nu vreau sa supar pe nimeni, nu am nimic cu nimeni, fiecare face precum doreste. Insa consider ca foarte multi tineri nu cunosc aceste pericole, iar mai tarziu cand isi dau seama de ele.. greu mai pot repara ceva.

          Apreciază

  11. Titi spune:

    Inca o intrebare.
    Cum influenteaza indepartarea frenului,ejacularea precoce si daca stii vreun adjuvant testat in aceasta problema.
    Multumesc !

    Apreciază

  12. Titi spune:

    Salut !
    Cautam informatii despre circumcizie,si am dat peste „experienta” ta.
    Eram dispus la o astfel de operatie,dar m-am cam razgandit 😀
    Totusi as fi interesat de o operatie pentru indepartarea frenului. Am 45 de ani si efectiv as vrea sa o fac,ce ma sfatuiesti ?
    Multumesc anticipat !

    Apreciază

    • Salut!Dupa cum vezi din comentariile celorlalti care sau operat eu observ
      ca nu toti patesc lucruri grave, depinde si de priceperea doctorului.
      Nu pot sti mai bine decat doctorul ce e bine pentru tine mai ales ca ai 45 de ani.
      Mergeti la consultatie si daca se impune , va operati, daca nu, nu. Iar despre ejacularea
      precoce va spun ca nu operatia o provoaca.
      Multa sanatate.

      Apreciază

    • Sandu spune:

      Eu am făcut operația la 41 de ani…depinde totul de propriul organism,doctor….eu nu am avut dureri,singurile probleme,le aveam cele de erecție: simțeam că mi pleznesc punctele de sutură:))

      Apreciază

  13. Andrei spune:

    Am 10 ani,si am trecut zi eu prin asta acum câteva zile. nu e chiar așa rău.

    Apreciază

  14. Emanuel spune:

    Dragi tovarasi de preput taiat…
    Si eu pe data de 23.11.2016 m-am operat de FIMOZA si am varsta de 27 ani…
    Am fost operat la spitalul Militar Timisoara de Dr. Dragoi Razvan si sunt foarte multumit din toate punctele de vedere…operatia a durat 55 minute…sunt cusut cu ate topitoare…( inca nu sau topite atele dar va urma ,deoarece ele se topesc in max o luna de zile)…Precizez ca am fost sfatuit de Dr ca inainte de operatie sa iau un tratament si apoi dupa operatie sa il continui…mam pansat 7 zile iar apoi am unso cu betadina crema in continuare si e ok…
    Medicul chirurg conteaza foarte mult..dar si voi cei in cauza trebuie sa respectati ce aveti de facut si cum va ingrijiti…

    Apreciază

  15. Gghggggggggggg spune:

    Salut! Pot să spun ca ai avut ghinion! Eu am facut acum 2 săptămâni operație de fimoza si imi place mult! Nu am dureri, arata bine dupa 2 săptămâni. Imi pare rau ca nu am facut-o imediat cand a apărut.App am 23 de ani.

    Apreciază

    • Kalin spune:

      Spune-mi te rog cat timp ai avut probleme cu sensibilitatea, și ce ai făcut în privința asta.

      Apreciază

      • Johnny spune:

        Salut Kalin, nu stiu daca mai esti prezent pe cont, si eu ma confrunt cu aceiasi problema: sensibilitate groaznica, in zona de piele care mi-a mai ramas din preput dupa circumcizie (durere, usturime 9/10), precum si glandul in sine (durere/usturime 7-8/10).
        Am facut operatia pe 20.06, a durat cam 30-40 min, am simtit la final vreo doua cusaturi, iar injectiile de anestezie in penis au fost ciudate/un pic dureroase.
        Prima saptamana a fost groaaaaaznica… am purtat vreo 3 zile pampers de adulti, am avut dureri atroce la schimbatul pansamentului (le schimbam cufundandu-ma in apa in cada ca sa pice singure), dureri la presare, iar noaptea somn cate 2 ore max din cauza erectiilor. Dupa 3 zile am reusit sa ma odihnesc si sa reduc din dureri stand in pozitia fetusului (deh, nevoia te invata).
        Dupa o saptamana am reusit sa dorm mai mult, dar am reusit sa schimb pansamentele doar inmuiate in apa, pentru ca imi supura de jur imprejur (cum iti supureaza o julitura).
        Abia de vreo doua zile mai imi supureaza foarte putin intr-o zona a cusaturilor.
        Problema e ca nu ma pot sterge foarte bine, iar daca dau cu jet de apa doare ingrozitor, mai tamponez usor, dar mai raman urme de tesut care se regenereaza acolo, sau tesut mort (cred).
        Astept orice fel de discutii si replici chiar in privat.
        Va multumesc!

        Apreciază

  16. Salut .Ma numesc sa zicem Mitica si am aproximativ 28 de ani.Acum o saptamana am avut si eu parte de aceasta operatie…dar in Germania.Nu am avut parte de asemenea tampenii cum ai scris tu m-ai sus cu nspe mii de injectii.Am fost preluat de catre asistenti ,am fost anesteziat total.Nu am facut analize de sange,Apropo se folosesc ate care se elimina singure…suntem in secolul 21.Daca tot vroiai o operatie calumea mai bine cautai o clinica privata.Medicamente nu am primit decat o crema si un concentart de musetel.Cu concentratul acela trebuie sa ma spal zilnic (4 ml la 100 ml de apa in zona operatiei) apoi sa imi pun pansament cu aceea crema cu balsam care trebuie schimbat in fiecare zi.Nu tu antibiotice nu tu pastile etc etc.Nu speria oamenii pentru ce ti s-a intamplat tie.Multi au avut parte de aceasta operatie dar nu am auzit sau citit despre vreun caz asemanator tie .De ce nu ai facut o reclamatie la spitalul unde te-ai operat impotriva acelor asistenti doctori etc.?
    Pentru cei care aveti fimoza,inainte sa va ganditi la operatie consultati un medic urolog pentru un consult mai amanuntit,Am sa revin cu un raspuns dupa ce voi termina tratamentul.
    Respect

    Apreciază

    • Multa sanatate iti doresc si astept sa aud noutati despre operatia ta.

      Apreciază

    • Little Ship spune:

      Mitica, esti prost de puti ! De fapt cred ca esti un idiot care se simte prost ca nu mai poate fi destept.

      Referitor la autorul articolului, iti impartasesc parerea. Te complatimesc, desi nu sunt circumcis, pot sa o decalotez insa cand se atinge de chiloti , decalotata fiind, abia pot sa ma misc, e foarte aiurea , dureros chiar, sensibilitate foarte mare. Deci te inteleg perfect.

      Stii, am impresia ca forumurile abunda de retardati acoperiti, slugoi cu conturi false , postaci, platiti sa promoveze circumcizia ca pe un act sanatos.

      Sa faci circumcizie in lipsa unor motive medicale, e ca si cum ai spune „Natura a fost proasta cand a gandit omul” .

      Apreciază

  17. Danbv spune:

    Nu stiu ce sa zic,am 40 de ani,am fost operat de fimoza cand eram copil,operatia nu a fost reusita,nu stiu ce a facut medicul,cert e ca eu am acum probleme,nu simt nimic in timpul actului sexual,doar durere,nu se decaloteaza in stare erectila. Ce as putea face,mai simt ceva arsuri in exterior pe preput ,urma operatiei da senzatia de arsura puternica.

    Apreciază

    • Eu nu inteleg de ce ati asteptat pana la aceasta varsta….poate nu e treaba mea dar trebuie consultat medicul,
      eu nu pot da un verdict mai ales pentru ca ati spus ca operatia a fost una nereusita. La majorat trebuia deja sa
      consultati medicul si sa vedeti ce se mai poate face, eventual sa cereti explicatii medicilor chiar daca au trecut
      niste ani de la operatia de atunci. Acum e tarziu dar nu fara folos, exista cateva posibilitati ca penisul sa isi
      revina dar trebuie sa gasiti si doctori buni carora sa le pese de aceasta problema a dumneavoastra. Reveniti cu un
      raspuns dupa controlul la medic si mai vorbim atunci. Medicina holistica cat si cea homeopata nu sunt nici ele de
      neglijat dar pentru mai multe detalii despre ele consultati internetul pentru a nu incepe eu sa insir aici prea multe lucruri.
      Multa sanatate si astept sa aud numai de bine data viitoare.

      Apreciază

  18. dorel spune:

    Buna. Am facut si eu circumcizie la 16 ani. Acum dupa 10 luni am dat de o problema. Am inceput viata sexuala si m-am lovit de o problema. Problema e ca fac dragoste cu iubita mea si nu pot ajunge nici cum la finalizare. Am incercat de foarte multe ori, dar inzadar. Tin sa mentionez ca in alt mod ajung la finalizare. Ar putea fi din cauza circumciziei? Va rog sa ma ajutati!

    Apreciază

    • Nu este de la operatie. Iar despre finalizare ce sa iti spun? Esti doar un copil , nu te supara pe mine dar nici uni adulti nu ajung mereu la finalizare asa ca nu te mai plange chiar asa ca nu e o tragedie. Problema este de mentalitate, adica cum gandesti tu despre ce urmeaza sa faci si cum te raportezi tu la alti cand o faci ceea ce e cam grav, adica nu mai asculta barfele altora si nu le mai povestii problemele tale pentru ca vor rade de tine in loc sa te ajute. Mergi la o consiliere pentru probleme sexuale cu prietena ta la…..sexolog parca asa am vazut ca scria pe afisul unui cabinet medical de la mine din cartier si iti explica el care e adevarata problema,nu mai sta suparat. Multa sanatate si succes la fete.

      Apreciază

  19. mima spune:

    Buna.
    Iau facut operatie nepotelului meu la 3 ani, de atunci nu ia mai crescut deloc doar ca grosime si are 11 ani… din cauza durerilor si nu putea sa i se vada capul penisului lau operat dar in afara de dureri si plans bietu copil acum o are mica … nu as reconanda asa ceva.
    l-au dus la medic si doctorul da din umeri in Viena a fost operat.

    Apreciază

    • Daca a-ti fi citit cate ceva despre organismul uman pe internet sau daca erati atenta la scoala la ora de anatomie a-ti fi stiut ca organismul uman se transforma treptat iar un copil de 3 ani nu poate sa o decaloteze (beleasca) tocmai din aceasta cauza pentru ca e prea mic(penisul nu e dezvoltat complet) si nu pentru ca are fimoza parafimoza sau altceva. Sunt niste minciuni ordinare ale medicilor chirurgi care calca peste cadavre doar sa mai prinda cate o operatie, urasc astfel de lucruri cand se intimpla. Operatiile de genul acesta se fac doar cand esti adult, cel putin la 14-15 ani sa zic asa. Daca nu sunt corectii de facut asupra glandului de exemplu din acelea grave cu operatii majore asupra penisului nu trebuie intervenit decat atunci cand este crescut destul de mare pentru a se putea actiona corect din toate punctele de vedere nu doar medical. Doresc multa sanatate copilului si dumneavoastra si aveti grija pe viitor. Documentati-va pe internet pentru ca acolo sunt prezentate si astfel de cazuri si uneori chiar si rezolvari, daca le pot numi asa.

      Apreciază

Si parerea ta conteaza...curaj !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.