Operatiunea Rosia Montana


AUR frate, nu gluma; aur care ne-ar scoate din mizeria de viata in care traim si adunat la un loc cu celelalte resurse care le avem, cu conditia sa devenim producatori, tenativa de RON (fost Leu) ar putea sa devina valuta forte.Da, am scris bine, valuta forte.Acum unii puritani in ale economiei vor spune ca-s tampit si ca nu ar avea cum sa ajunga moneda nationala, nicodata la nivelul dolarului sau al francului elvetian.Au dreptate, dar moneda romaneasca ar fi in rand cu ele asa cum a fost si in anii 30.

Dar nu, nu se poate sa sapam dupa aurul nostru; noi romanii, nu, sub nicio forma, este incalificabil sa va ganditi la asa ceva.Cica nu avem aparatura necesara, pe urma cica nu ar fi bani, iar mai la sfarsit, cica nu renteaza sa se ocupe statul roman sau vreo firma romaneasca.

La Rosia Montana, au voia sa exploateze aurul doar ungurii.Dar nu acum, ci cand vor pleca canadienii.Fundatia Soros nu doarme.  Sorin Jurca (vicepreşedinte al Fundaţiei Culturale Roşia Montană, care se opune proiectului minier) este cu fundaţia Soros. Fundaţia Soros a înfiinţat ONG-ul lui Sorin Jurca. Soros a fost acţionar la Min Mont, iar Min Mont era acţionar la Gabriel.S-a retras din Min Mont de faţadă.

Sub pretextul protejarii mediului, Ungaria face presiuni enorme prin intermediul UDMR si ai diferitilor “eco-agitatori” in genul lui Szakáts István sau grupul “Tinerii Maniosi” , o brigada de anarhisti cu vederi de extrema stanga, care militeaza, printre altele, pentru “incurajarea multiculturalismului și sancționarea drastică a rasismului instituționalizat”.
“Tinerii Maniosi” traiesc tot in “Kolozsvar”, dupa cum arata pagina lor de Facebook si fac parte, ca si “militiile spirituale” ale lui Mircea Toma ( un alt roman aservit intereselor UDMR), din reteaua marxista promovata de asa zisul

“Grup pentru Actiune Sociala” (GAS) aflat in parteneriat cu Clubul Ecologic Transilvania si Centrul pentru Resurse de Mediu, organizatii sponsorizate de Reteaua Soros pentru a bloca Proiectul Rosia Montana si a “salva Transilvania” din “Kolozsvar”.Toate aceste presiuni care vin cu rea-credinta asupra guvernantilor romani, afecteaza zonele economice de mare impact.

Manipularea prin ambiguitati diplomatice, mai vine odata si cu declaratiile Presedintelui Ungariei Solyom, care a amintit, referindu-se la Proiectul Rosia Montana, despre “necesitatea ca Romania sa respecte reglementarile Uniunii Europene in acest sens”. Imediat a adaugat: ”Mi-am exprimat speranta ca respingerea proiectului Rosia Montana de catre guvernul Romaniei sa se mentina”.

Tehnica de manipulare este simpla: se induce impresia ca Uniunea Europeana ar respinge investitia de la Rosia Montana, ca si guvernul precedent, intreaga presiune cazand pe umerii actualului Executiv, care poate decide daca mentine sau nu embargoul. In realitate, normele de protectie a mediului propuse de proiect sunt mai severe decat cele europene; tehnologia difera de cea de la Baia Mare, iar guvernul asteapta expertizele, nefiind vreodata luata in discutie decizia de interzicere a investitiei.

Asa ca, nu mai puneti botul cu treaba cum ca “vin canadienii,ne fura aurul si ne lasa`n cianura”, caci oricum trebuie exploatat iar cianura oricum va exista, indiferent cine vine, uguri, mongolezi sau canadienii cu Soros.
Ai locuri de munca, foarte bine, pentru urmatorii 15 ani o sa fie bine ca tot aurul nu va disparea din vatra romaneasca, iar zona se va putea dezvolta, la fel si orasele limitrofe.

___________________________________________________________

In partea a doua al acestui articol, va voi prezenta o echipa minune a ingineriei romanesti, echipa ce a fost distrusa de guvernul socialist al lui Nastase, echipa ce avea legatura directa cu aurul romanesc de la Rosia Montana.

Echipa Larechim, condusa de domnul ing. Coman Vasile, susţine că la SC Larechim există un grup de chimişti şi metalurgi care lucrează, de cîţiva ani, la o tehnologie de extragere a aurului şi argintului din reziduuri miniere, prin metode nepoluante, care au marele merit că evită cumplitele tehnologii pe bază de cianuri.

Aceasta firma din Baia-Mare, formata din de geologi si chimisti, care a intrat brusc si dintr-o data intr-un anumit tip de anonimat, nepublicandu`se mai nimic despre echipa Larechim, decat franturi de texte si alea foarte rare, a inventat in anul 2003 o metoda de a extrage aurul si argintul in proportie de 99,5% si respectiv 91%, fara a implica cianuri .

Băimărenii din echipa SC Larechim au descoperit un activator, o substanţă care într-un mediu alcalin permite o reacţie cu cheltuială rezonabilă de energie.  Cercetătorii de aici au brevetat şi o invenţie pentru extragerea arseniului din pirite aurifere (brevet RO 120980/28.03.2003).  În laboratoarele şi atelierele răposatului Institut pentru Metale Neferoase au construit o instalaţie pilot pentru recuperarea aurului şi argintului din piritele de la Şuior.

Odată instalaţia pusă la punct şi după un şir lung de experimente (24 de şarje de cîte 200 kg de pirite), ei au ajuns să poată asigura un proces constant de recuperare, care poate fi sintetizat în cîteva propoziţii.In urma procesului de extragere, rezulta un element secundar numit “trisulfura de arsen” care se vinde in occident cu +/- 8000 Euro per kilogram. Prelucrarea a 500 mii de tone de aur/argint/alte materiale din haldele maramuresene ar fi adus din vanzarea trisulfurii de arsen, 342 milioane de euro. Echipa baimareana a cerut statului roman, suma de 100 mii euro pentru a-si continua cercetarile.Stupoare, pe langa faptul ca nu au primit bani, laboratorul a fost distrus de persoane necunoscute chiar si azi.

Scrisoare-manifest către Academia Română Autorii cercetării ştiinţifice din Maramureş sînt dr. ing. Jack Goldstein, ing. Gabriel Duda, dr. ing. Corneliu Pop, ec. Loredana Năftănăilă şi dr. ing. Vasile Coman.  Ei au adresat o scrisoare-manifest Academiei Române, preşedintelui ei, prof. univ. Ionel Haiduc, chimist de mare performanţă, cel care, de altfel, a condus echipa academică ce a stopat pericolul ce pîndea Roşia Montană în urmă cu cinci – şase ani.

Au fost sesizate şi ministerul Economiei, condus de Adrian Videanu şi fireşte, cel al Mediului, iar prin intermediul mass-media, este informată acum şi opinia publică. Ca să recapitulăm: pentru 1 kg de aur şi 5 kg de argint extrase din haldele de pirite se consumă 0,7 tone tiosulfat de sodiu, între 0,2 şi 0,9 tone de var, 0,02 tone de NaOH, 0,5 tone de amoniu şi o cantitate mică de activatori. Se obţine astfel de 1,5- 2 ori mai mult aur şi argint decît prin tehnologiile pe bază de cianuri, dar la preţuri de 2,5 ori mai mici.

Dacă adăugăm cîştigul enorm pe care îl aduce trisulfura de arsen, avem în faţă una dintre posibilele mari lovituri economice ale României. Pentru aceasta, mai este nevoie de o investiţie, de circa 100.000 de euro, care să ţină în viaţă grupul de chimişti băimăreni.  De ce nimeni dintre marii si tarii blogari anti RMGC nu spune nimic de echipa Larechim ?

De frica nu spun nimic.Odata ce au fost invitati sa mance, sa bea (li s-au dat si bani intre 1000 si 5000 Euro doar sa publice pe site/blog un manifest indirect pro RMGC), li s-a atras atentia sa nu tot puna intrebari care “nu au legatura cu RMGC”.  Deocamdata aurul ramane tot la noi, in Romania.  Nu il extragem nici noi, dar nici fundatiile dubioase.

Rares-Cluj-

Si parerea ta conteaza...curaj !

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.