Statul a pierdut sute de milioane de euro lăsând mafia cerealelor să-şi facă de cap


Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş, Mircea Călin a făcut astăzi o declaraţie-şoc. În această toamnă s-au confiscat cereale transportate ilegal cât nu s-au confiscat în 19 ani. Declaraţia şefului de la Finanţe arată că statul a pierdut în ultimii 19 ani bani foarte mulţi din evaziunea fiscală pe linia cerealelor.

În urmă cu trei săptămâni, prefectul Mircea Băcală a anunţat că la nivelul judeţului Timiş a fost o producţie foarte bună de porumb, iar dacă s-ar comercializa fără plata taxelor către stat s-ar constata numai pentru aceste cantităţi un prejudiciu de 36 de milioane de euro. În acest context s-au înfiinţat comisii mixte, formate din poliţişti, comisari ai Gărzii Financiare, inspectori de la Finanţe şi inspectori ARR, care controlează comerţul cu cereale din Timiş.

Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş, Mircea Călin (foto sus), a prezentat astăzi raportul controalelor efectuate. „În ultima perioadă s-au controlat 34 de firme dintre care 17 au fost în ilegalitate şi s-au confiscat aproximativ 400 de tone de porumb. De la recoltarea grâului şi până acum s-au confiscat 900 de tone de cereale, mai mult decât în ultii 19 ani la un loc”, a spus Mircea Călin. Potrivit acestuia au fost constatate nereguli privind documentele de însoţire a mărfii sau provenienţa cerealelor.

 

Mafia cerealelor, lăsată liberă

Întrebat cum explică aceste diferenţe majore, şeful Fiscului nu a putut spune că în anii trecuţi evaziunea a fost mai mică sau producţia de cereale nesemnificativă. Mircea Călin admite că autorităţile nu au făcut controale puternice. „S-au mai făcut controale, dar nu la acest nivel. Rezultatele sunt mai bune când sunt implicate toate instituţiile statului. Dacă s-ar face controale în toată ţara ca aici ar fi rezultate frumoase”, a mai spus Mircea Călin. Potrivit acestuia controalele continuă şi în perioada următoare până când va fi nevoie, 24 de ore din 24.

„Samsari” de cereale

Şeful Fiscului a mai spus că cerealele confiscate se ţin în depozite autorizate, urmând să se revândă. Aceeaşi sursă a mai precizat că din cele 17 firme amendate şi de la care s-a confiscat marfa, doar trei dintre ele au contestat procesele verbale. Până la clarificarea situaţiei, cerealele confiscate de la cele trei firme nu pot fi vândute de Fisc.

 

Daniel Dancea

Si parerea ta conteaza...curaj !

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.